Het eerste soloalbum van Bruce Dickinson, Tattooed Millionaire, kwam min of meer per ongeluk uit. Uit verveling zocht de zanger van Iron Maiden naar nieuwe projecten tussen de Maiden-tours door, tot dat hij de vraag kreeg of hij geen soloalbum zou willen maken.

Ergens in 1989 heeft Iron Maiden de wereldtour van het album The Seventh Son Of The Seventh Son net afgerond. De populariteit van Iron Maiden bevindt zich dan op eenzame hoogte. Terug in Londen drinkt Dickinson een biertje met zijn oude bandmaat uit Samson, Janick Gers. Gers vertelt Dickinson dat hij zijn gitaren en versterkers gaat verkopen en een studie heeft opgepakt om leraar sociologie te kunnen worden, hij is hevig teleurgesteld in de muziekindustrie.

Ergens op hetzelfde moment krijgt Dickinson de vraag of hij een soundtrack zou willen schrijven voor de vijfde A Nightmare On Elm Street-film. Dickinson had geen flauw idee waar de film over zou gaan, maar dit lijkt hem een mooi project om zijn vriend Gers te verleiden toch weer muziek te gaan maken. Korte tijd later hebben ze het nummer Bring Your Daughter To The Slaughter geschreven, een beetje jammer dat het net te laat gereed was voor de filmrelease. Maar het platenlabel CBS is razend enthousiast en vraagt Dickinson of hij nog meer materiaal heeft voor een solorelease. In enkele weken schrijven ze in het huis van Gers samen de nummers voor Tattooed Millionaire. Het nummer Bring Your Daughter To The Slaughter komt uiteindelijk niet op het soloalbum maar op het Iron Maiden-album No Prayer For The Dying.

Voor veel hardcore Iron Maiden-fans was Tattooed Millionaire een teleurstelling. Dickinson lijkt behoefte te hebben aan een pauze met de metal van Iron Maiden en het album lijkt meer in het straatje van Def Leppard of Bon Jovi te passen. Een nummer als Son Of A Gun heeft iets weg van Bad Company, Lickin’ The Gun iets van Aerosmith en Hell On Weels zou ook zomaar van AC/DC kunnen zijn. Born in ’58 is een van de betere nummers van het album, met een prachtige dynamiek in de gitaarpartijen van Gers. Over het titelnummer Tattooed Millionaire bestaan meerder uitleggen; Dickinson zelf zegt op het idee gekomen te zijn door een gesprek over Rainbow-zanger Graham Bonnet. Nikki Sixx, bassist van Mötley Crüe, claimt in The Heroin Diaries dat het nummer over hem gaat. Dickinson zou een hekel aan hem hebben, nadat hij met zijn vrouw naar bed was geweest. Met de ballad Gypsy Road, het springerige Dive!, Dive!, Dive! en de cover van Bowie’s All The Young Dudes is Tattooed Millionaire een lekker gevarieerd rockalbum geworden.

Tattooed Millionaire is een redelijk commercieel succes, in de album top 200 in de Verenigde Staten bereikt het een honderdste positie, in het Verenigd Koninkrijk een veertiende positie. Dickinson zal na Tattooed Millionaire nog vier solo albums uitbrengen.