Begin jaren ’80 had ex-Beatle George Harrison het gehad met de muziekwereld. In 1982 bracht hij het album Gone Troppo uit, maar hij had geen zin meer om het te promoten. Hij verdween vervolgens voor vijf jaar uit beeld en werkte vooral achter de schermen. George hield zich in die jaren vooral bezig met het produceren van (weliswaar niet erg succesvolle) speelfilms met zijn productiemaatschappij HandMade Films. Toch begon het vijf jaar later weer te kriebelen en besloot hij met Jeff Lynne als producer een nieuw album op te nemen. Het resultaat was Cloud Nine. Een succesvol en fris werkstuk.

Het album bracht Harrison weer terug op de kaart. Zo werd Got My Mind Set On You, een cover van James Ray, zijn grootste hit in 15 jaar. In de Verenigde Staten kwam het zelfs op de eerste positie. Ook When We Was Fab, een grappig nummer over zijn Beatles-verleden, werd een redelijke hit. Beide nummers hadden grappige videoclips waarmee Harrison ook inmiddels het publiek bereikte dat naar MTV keek. Verder verscheen nog This Is Love als single.

Een ander nummer dat eruit springt is Devil’s Radio. Waarin Harrison afrekent met paparazzi. Harrison kwam tot inspiratie voor het nummer toen hij een billboard van een kerk zag hangen met daarop de tekst: ‘Gossip: The Devil’s Radio…Don’t Be A Broadcaster’.

Er werkten bekende vrienden van Harrison mee aan het album. Zo speelde Eric Clapton mee, Elton John en oud-Beatles-collega Ringo Starr. Een grappige anekdote is dat dit album uiteindelijk ook de aanleiding is geweest voor de supergroep The Traveling Wilburys – naast Harrison bestaande uit Jeff Lynne, Tom Petty, Bob Dylan en Roy Orbison. Het begon ermee dat Harrison nog een b-kantje nodig had voor de single This Is Love en hij daarvoor de hulp inschakelde van Orbison. Orbison, Lynne en Harrison werkte aan een b-kantje in de studio van Bob Dylan. Toevallig kwam Tom Petty langs. Het nummer Handle With Care – dat als b-kantje was bedoeld – was daarvoor te goed, en zo ontstond een nieuwe supergroep.

Cloud Nine was eindelijk weer een fris album van een ex-Beatle. In de jaren ’80 hadden Beatlesfans het namelijk niet gemakkelijk: Lennon werd in 1980 vermoord, Paul McCartney maakte zwakkere platen, en Ringo was al een tijdje de weg kwijt. George Harrison beloonde Beatles-fans eindelijk met frisse nieuwe songs. Het zou uiteindelijk ook het laatste album zijn dat hij tijdens zijn leven uitbracht. Zijn laatste plaat Brainwashed, waaraan hij vlak voor zijn overlijden nog aan werkte, verscheen een jaar na zijn dood.