Slechts een jaar na het debuut was het voor John Wetton (o.a. King Crimson), Geoff Downes (The Buggles, Yes), Steve Howe (Yes) en Carl Palmer (ELP) tijd voor hun tweede plaat als supergroep Asia. Die plaat werd Alpha, en viert vandaag zijn 30e verjaardag.

Alpha is vooral een heel duidelijk vervolg op het titelloze debuutalbum van Asia dat een jaar eerder verscheen. De bezetting is nog hetzelfde (bij opvolger Astra was gitarist Steve Howe vertrokken en het zou tot 2008 duren voor er weer een album met de originele line-up verscheen) en ook muzikaal zijn er vooral overeenkomsten te bespeuren.

Dat betekent dat we op Alpha wederom kwalitatief sterke poprock met een vleugje symfo te horen krijgen, dit keer enkel met nummers geschreven door John Wetton en Geoff Downes. Waarom Howe niet heeft bijgedragen aan de composities, is niet duidelijk. Toch zijn er wel verschillen met de voorganger. Alpha is net iets minder sterk qua songs, maar wint het dan weer in uitvoering. De nummers worden allemaal met de grootste precisie vertolkt en zowel de keyboard- als gitaarsolo’s (Howe in Midnight Sun!) vormen het hart van de plaat.

Toch wist het album, net als al zijn opvolgers, niet het succes te behalen van die plaat uit 1982 die Asia – mede dankzij de klassieker Heat Of The Moment – een legendarische status had gegeven. Jammer, want Alpha heeft nog meer dan genoeg moois te bieden.