Het is misschien net niet zo’n legendarisch livealbum als Secret World Live, dat wij onlangs nog roemden als één van de beste concertalbums van de jaren 90. Maar Plays Live is wel degelijk een hoogtepunt in het oeuvre van Peter Gabriel te noemen. Vandaag is het precies 30 jaar geleden dat de plaat verscheen.

Plays Live verscheen een jaar na het vierde titelloze album van Gabriel en was de eerste liveplaat van de voormalig Genesis-frontman. De tracklist bestaat uit een mooie dwarsdoorsnede van die eerste vier soloplaten, met als nadeel dat qua volgorde alles door elkaar gegooid is ten opzichte van de eigenlijke concerten, waardoor het de plaat soms wat ontbreekt aan opbouw.

Dat wordt echter ruimschoots goedgemaakt door de vertolkingen op Plays Live. De band, met onder meer Tony Levin en David Rhodes die ook nu nog steeds met Gabriel spelen, is in vorm en de vertolkingen van Gabriel zijn prachtig. Al moet gezegd worden dat er in de studio het één en ander is opgepoetst. Het album bevat ook een tot dan toe onbekend nummer: I Go Swimming. De studioversie hiervan zou oorspronkelijk op het derde album van Gabriel komen, maar dook daar uiteindelijk nooit op.

Dan nog een kleine tip voor wie dit album wil aanschaffen: pas op welke versie je koopt. Plays Live is een dubbelaar met in totaal 16 tracks, maar er bestaat onder de titel Plays Live – Highlights ook een variant met vier nummers minder, waarop bovendien een aantal songs zijn ingekort.