Zwaarder en agressiever dan ooit tevoren klonk Thin Lizzy op het album Thunder And Lightning. Het laatste studiowerk van de Ierse hardrockers verscheen op 4 maart 1983.

Voordat Thunder And Lightning uitkwam, bracht frontman Phil Lynott zijn tweede soloalbum The Phil Lynott Album (1982) uit. In hetzelfde jaar werd gitarist John Sykes aan de Thin Lizzy line-up toegevoegd. Hij bleek een ware aanwinst. Sykes was daarmee de opvolger van Snowy White, die op de twee voorgaande albums Chinatown en Renegade speelde. Mede dankzij Sykes’ razendsnelle riffs en solo’s was Thunder And Lightning de sterkste plaat van de band sinds Black Rose: A Rock Legend (1979).

Met donderende en flitsende rocktracks als The Sun Goes Down, Heart Attack en Thunder And Lightning kon de al bijna vijftien jaar actieve band zich nog steeds makkelijk meten met de heavy rockacts die begin jaren tachtig de album- en hitlijsten domineerden, waaronder Van Halen en AC/DC. De uitschieter van de plaat is de knaller Cold Sweat, met spectaculair spel van Sykes.

Hoewel deze plaat het laatste studiowerk van Thin Lizzy was, verscheen hetzelfde jaar nog wel de puike liveplaat Life, opgenomen tussen 1981 en 1983. Daarop staat ook een aantal uitvoeringen van Thunder And Lightning-tracks. Ook Sykes’ voorganger Snowy White was in enkele opnames te horen, terwijl gastoptredens van eerdere Lizzy-gitaristen Gary Moore, Eric Bell en Brian Robertson het feest compleet maakten.

Later in 1983 ging Thin Lizzy uit elkaar. In september gaf de band een afscheidsconcert op het Duitse Monsters Of Rock festival. Zoals we allemaal weten, overleed de slechts 36 geworden Phil Lynott op 4 januari 1986.

Lynott’s oude collega’s Scott Gorham, Brian Downey en Darren Wharton hielden de afgelopen jaren de naam Thin Lizzy in leven, met Ricky Warwick als nieuwe frontman. Hoewel deze nieuwe bezetting absoluut een krachtige show weg kon geven, bleek het gemis van Lynott onmogelijk uit te wissen. De naam van die formatie – inmiddels zonder Downey en Wharton – is veranderd in Black Star Riders, uit respect voor Lynott. Ook de geplande nieuwe plaat verschijnt onder die naam. Maar goed ook, want Thunder And Lightning is een geweldig laatste hoofdstuk uit een geweldige carrière.