Grace Under Pressure, het tiende studioalbum van de Canadese progrockers Rush, werd op 12 april 1984 uitgebracht. Het was de eerste keer dat de band met een andere producer dan Terry Brown werkte. Het trio was niet tevreden over het geluid van voorganger Signals uit 1982 en wilde het wel eens met een andere producer proberen. Dit werd Peter Henderson, die hiervoor met onder meer Frank Zappa en King Crimson had gewerkt.

Zoals gebruikelijk sinds de komst van drummer Neil Peart zijn alle teksten van hem en zijn bassist/toetsenist/zanger Geddy Lee en gitarist Alex Lifeson verantwoordelijk voor de muziek op het album. Tussen november 1983 en maart 1984 werkten ze samen in de Le Studio in Morin-Heights, Quebec, Canada aan de opnames van Grace Under Pressure. Zoals vrijwel alle hoesontwerpen, is ook deze gemaakt door de Canadese grafisch kunstenaar Hugh Syme.

De songs zijn voor Rush-begrippen vrij kort. Ook zijn er invloeden van reggae en ska in de songs verwerkt. Verder speelt de gitaar van Alex Lifeson een veel grotere rol dan op voorganger Signals, een album dat vooral door synthesizers werd gedomineerd. Tekstueel is de Koude Oorlog het belangrijkste thema op het album. In opener Distant Early Warning zingt Geddy Lee: “The world weighs on my shoulders, but what am I to do?” Titels als Red Sector A (over het gebied van de vijand) en The Enemy Within, een cynisch vrolijk nummer dat gaat over de schijnbare veiligheid die we soms ervaren, zeggen genoeg over het thema.

Volgens het Albumdossier 1969-2002 is Grace Under Pressure het grootste albumsucces van Rush in ons land, want het album behaalde de 21ste plaats in de albumlijst en bleef acht weken in de lijst staan. In thuisland Canada werd de eerste plaats behaald, in Groot-Brittannië de vijfde en in de Amerikaanse Billboard-albumlijst de tiende plaats. Zowel in Canada als in de States werd de platinastatus behaald (resp. meer dan 100.000 en meer dan 1.000.000 exemplaren verkocht) en in het Verenigd Koninkrijk de zilveren status (meer dan 60.000 exemplaren).

Nadat het album eerst in 1984 op cd uitkwam, werd er in 1997 een geremasterde versie uitgebracht. In 2011 verscheen opnieuw een remaster (van de 1997 versie, dus niet van de oorspronkelijke tapes uit 1984), als onderdeel van de Sector 3-boxset.

Van Grace Under Pressure werden vier singles ‘getrokken’: Distant Early Warning (kwam tot nummer 3 in de Amerikaanse mainstream rock-hitlijst), The Body Electric (bereikte nummer 105 in de States en nummer 56 in de Britse hitparade), Red Sector A (kwam tot nummer 21 in de Amerikaanse mainstream rock hitlijst) en Afterimage (geen hitparadedetails bekend).

Grace Under Pressure blijft een van de favoriete Rush albums van ondergetekende en daarom draai ik ‘m ook nog regelmatig. Tijdens de concerten speelt Rush ook nog steeds minstens één van de songs van dit album. Tijdens de Clockwork Angels-tournee van 2013 was dat Red Sector A, maar in de voorgaande tours (en op de dvd’s die daarvan verschenen) waren dat Distant Early Warning en Between The Wheels.