Op 19 juni 1988 bracht voormalig Led Zeppelin-gitarist Jimmy Page zijn eerste en (tot nu toe) enige soloalbum Outrider uit op het Geffen-label. Het vorige studioalbum waarop hij te horen was, Mean Business uit 1986, was het tweede en laatste album van de band The Firm (met o.m. Paul Rodgers).

De opnames voor dit album maakte Jimmy in zijn eigen studio, genaamd The Sol, in Cookham, in het graafschap Berkshire, Engeland, in de eerste maanden van 1987. Oorspronkelijk wilde hij er een dubbelalbum van maken, maar na een inbraak was hij een groot deel van de gemaakte opnames kwijt. Als je het album draait, dan hoor je al dat de geluidskwaliteit niet optimaal is. Het gaat in feite dan ook om demo’s. In het Britse muziekblad Uncut, in januari 2009, vertelde hij hierover: “It’s demo-like compared with those overproduced albums that came out at the time. It didn’t do very well – doesn’t matter – but I did tour. I was playing music on that tour going right back to The Yardbirds. Jason [Bonham] was the drummer on that tour.”

Page produceerde het album zelf en bedacht ook hoe de hoes eruit moest zien. Hij speelde niet alles zelf, maar schakelde een aantal muziekvrienden in. Hij speelde zelf uiteraard gitaar en daarnaast zong hij en bespeelde hij een synthesizer. In de meeste songs is Jason Bonham als drummer en percussionist te horen, behalve in Liquid Mercury en Emerald Eyes, want daarop speelt Barriemore Barlow (bekend van Jethro Tull) drums en percussie. Tony Franklin, Felix Krish en Durban Laverde bespelen de basgitaar. En hij nodigde drie bekende zangers uit: John Miles op Wasting My Time en Wanna Make Love, Chris Farlowe op Hummingbird, Prison Blues en Blues Anthem (If I Cannot Have Your Love…) en tenslotte Robert Plant op The Only One.

Op Outrider staan negen songs, op één na allemaal (mede) geschreven door Jimmy Page. Kant A opent met Wasting My Time, gevolgd door Wanna Make Love, Writes Of Winter*, The Only One en Liquid Mercury*. Kant B: Hummingbird, Emerald Eyes*, Prison Blues en afsluiter Blues Anthem (If I Cannot Have Your Love…). De met * gemerkte songs zijn instrumental. Wasting My Time en Wanna Make Love schreef hij samen met John Miles. The Only One schreef Page met Robert Plant, Hummingbird is geschreven door Leon Russell. Prison Blues en Blues Anthem (If I Cannot Have Your Love…) schreef hij met Chris Farlowe.

Het album werd uitgebracht op vinyl, muziekcassette en cd en het promopakket bevatte zowel de cd als de cassette èn een extra cd en een videoband, met daarop een interview met Jimmy Page door rockjournalist Mick Wall. Het album bereikte nummer 26 in de Amerikaanse Billboard 200 en nummer 27 in de Britse albumlijst. In de VS ontving Jimmy Page een gouden plaat voor de verkoop van 500.000 exemplaren. In ons land werd de albumlijst niet gehaald.

Van het album werden drie singles uitgebracht, allemaal in 1988. Wasting My Time behaalde op de Billboard Hot Mainstream Rock Tracks Chart de vierde plaats, op de Canadese RPM Top 100 Chart was nummer 83 de hoogste notering. The Only One bereikte in de Billboard-lijst nummer dertien en Prison Blues tenslotte kwam tot nummer 26 op die lijst.

Jimmy Page promootte het album met de Outrider Tour, die in totaal zo’n veertig concerten bevatte, voornamelijk in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Andere landen en continenten werden helaas niet aangedaan. De setlist bevatte uiteraard songs van Outrider en daarnaast van The Firm en natuurlijk Led Zeppelin. Op plaatgebied hoorden we pas in 1993 weer iets van Jimmy Page, toen hij het project Coverdale/Page begon, samen met Whitesnake-zanger David Coverdale. Ook al was dit maar eenmalig, het was wel een groot succes.