Op 7 april 1987, vandaag dus 30 jaar geleden, wordt het zevende studioalbum van de Britse hardrockband Whitesnake uitgebracht, onder de titel Whitesnake op het EMI-label in Europa en een groot deel van de wereld, op Geffen in de Verenigde Staten en op CBS/Sony in Japan. Mede omdat het debuutalbum van David Coverdale uit 1977 als titel White Snake meekreeg, wordt dit album echter vaak betiteld als ‘1987’, om verwarring te voorkomen dus. In Japan was de titel Serpens Albus, wat de latijnse vertaling van Whitesnake is.

De opnames werden tussen september 1985 en april 1986 gemaakt in nogal wat studio’s: Little Mountain Sound Studios, Vancouver, Phase One Studios, Toronto beide in Canada, Compass Point Studios, Nassau, Bahama’s, Cherokee Studios en One On One Recording in Los Angeles. Voor de productie waren Mike Stone en Keith Olsen verantwoordelijk. De mix werd door Keith Olsen gedaan in de Goodnight LA studio. De mastering deed Greg Fulginiti in Artisan Sound Recorders. De A&R-man was John Kalodner, terwijl het hoesontwerp werd gemaakt door de onder meer van Rush bekende Hugh Syme.

Whitesnake bestond tijdens de opnames van dit album uit de volgende muzikanten: David Coverdale (zang), John Sykes (gitaar en zang), Neil Murray (basgitaar) en Aynsley Dunbar (drums). Verder werkten mee: Don Airey en Bill Cuomo (keyboards), Adrian Vandenberg (gitaarsolo op Here I Go Again), Dann Huff (gitaar op Here I Go Again ’87 – Radio Mix), Denny Carmassi (drums op Here I Go Again ’87 – Radio Mix) en Vivian Campbell (gitaarsolo op Give Me All Your Love – ’88 Mix).

Er staan elf songs op de Europese versie (totale speelduur 53:04) en negen op de Amerikaanse. We gaan hier uit van de Europese editie, die opent met Still Of The Night, gevolgd door Bad Boys, Give Me All Your Love, Looking For Love, Crying In The Rain ’87 (David Coverdale), Is This Love, Straight For The Heart, Don’t Turn Away, Children Of The Night, Here I Go Again ’87 (David Coverdale en Bernie Marsden) en afsluiter You’re Gonna Break My Heart Again. Alle songs zijn geschreven door David Coverdale en John Sykes, behalve waar anders vermeld. Crying In The Rain en Here I Go Again stonden oorspronkelijk op het album Saints & Sinners (1982) en werden dus opnieuw opgenomen. Op de Amerikaanse versie ontbreken Looking For Love en You’re Gonna Break My Heart Again en bovendien is de songvolgorde hierop anders, met Crying In The Rain als opener.

Op de 20th Anniversary Edition uit 2007 staan vijftien songs, naast het originele maar geremasterde album vier live-opnames van 1987-songs. Op de bijbehorende dvd staan de videoclips van de hitsingles Still Of The Night, Here I Go Again, Is This Love en Give Me All Your Love en daarnaast live-uitvoeringen van deze songs.

De plaat werd zowel op cd, muziekcassette als op vinyl uitgebracht en is uiteindelijk de bestverkochte Whitesnake-langspeler, met ruim acht miljoen verkochte exemplaren in de VS, waarvoor de band acht platina-platen kreeg (nummer twee was de hoogste notering op de Billboard 200). Verder vijf keer platina (500.000) in Canada en platina in zowel het VK (300.000) als Nieuw-Zeeland. Goud was er o.m. in Duitsland, Zweden en Zwitserland. In Nederland bereikte het album nummer 27 op de albumlijst.

De 1987-singleversie van Here I Go Again (waarop ‘onze’ Adje van den Berg de gitaarsolo speelt) werd een grote wereldhit, met nummer één in zowel Canada als de VS, in het VK was nummer negen de hoogste positie, terwijl dat bij ons nummer vijf was. Is This Love bereikte als single nummer twee op de Billboard Hot 100, nummer negen in het VK en in ons land nummer 31.

Om het album te promoten ging Whitesnake toeren, maar in een geheel andere bezetting dan op de plaat: Adrian Vandenberg en Vivian Campbell (ex-Dio) op gitaar, en als ritmesectie bassist Rudy Sarzo (ex-Quiet Riot en Ozzy Osbourne) en drummer Tommy Aldridge (ex-Black Oak Arkansas, Pat Travers, Gary Moore en Ozzy Osbourne), die samen het slechts kort bestaande M.A.R.S.-project vormden. In alle videoclips van 1987 is deze line-up dan ook te zien.

In de loop der jaren zijn er veel verschillende bezettingen van Whitesnake geweest, met maar één constante factor: David Coverdale. De band heeft net een uitgebreide tour door Zuid-Amerika en Japan afgesloten. Voorlopig staan er (volgens de bandwebsite) geen concerten gepland.