Op 15 maart 1982 wordt het gelijknamige debuutalbum van de als ‘supergroep’ gelanceerde Britse progressieve rockband Asia uitgebracht op het label Geffen Records. Het album verschijnt op vinyl, cd en muziekcassette.

De band Asia werd in 1981 opgericht door vier gerenommeerde muzikanten uit het progrock/symfo-wereldje: zanger/bassist John Wetton van King Crimson, UK en Uriah Heep, gitarist Steve Howe van Yes, toetsenist Geoff Downes van Yes en Buggles en drummer Carl Palmer van Emerson, Lake & Palmer. In eerste instantie waren de Zuid-Afrikaanse gitarist Trevor Rabin (vanaf 1983 in Yes) en Yes-toetsenist Rick Wakeman in het project betrokken, maar zij trokken zich terug, waarna Howe en Downes werden benaderd.

Tussen juni en november 1981 werden de opnames voor het debuutalbum gemaakt in de Townhouse Studios in Londen, met Mike Stone als producer, die ook bekend is van zijn werk met bands als Foreigner, Journey en KISS en als opnametechnicus van de eerste zes Queen-platen. De eerste opnames onder de naam Asia werden overigens gemaakt onder auspiciën van platenlabelbaas David Geffen en diens A&R-manager John Kalodner, waarna Stone werd benaderd om de productie te verzorgen voor het album.

Het album
Op Asia staan negen songs, die door de bandleden in verschillende combinaties werden geschreven, al was John Wetton bij alle songs betrokken. Het album opent met drie door Wetton en Downes geschreven songs: Heat Of The Moment, Only Time Will Tell en Sole Survivor, die alle drie als single werden uitgebracht en waarvan Heat Of The Moment de bekendste en grootste hit werd: nummer vier in zowel de Canadese als de Amerikaanse hitlijsten (en in de Amerikaanse Billboard Mainstream Rock lijst zelfs nummer één). In het VK werd slechts nummer 46 bereikt en in ons land was nummer 33 in de Top 40 de hoogste notering. Only Time Will Tell haalde zowel in Canada (nummer zeven) als in de VS (nummer acht) de top tien. Soul Survivor bereikte in de Amerikaanse Mainstream Rock-lijst nummer tien. Track vier is One Step Closer (Wetton/Howe), gevolgd door Time Again (alle vier bandleden), Wildest Dreams (Wetton/Downes), Without You (Wetton/Howe), Cutting It Fine (Wetton/Downes/Howe) en afsluiter Here Comes The Feeling (Wetton/Howe). De totale speelduur is 44:22. Het hoesontwerp (en dat van het bandlogo) is van de beroemde Roger Dean.

De kritische reacties op het album waren nogal uiteenlopend, wat ook gold voor liefhebbers van het progrockgenre, want velen vonden het allemaal te commercieel klinken, wat enigszins te begrijpen is omdat Heat Of The Moment meteen een wereldhit werd, iets wat de progrockfans niet echt gewend waren. Maar de, zeg maar, mainstreamrockfans waren blij verrast en vooral zij waren ervoor verantwoordelijk dat het album een millionseller werd. Nummer één op de Billboard albumlijst werd al snel bereikt en die positie werd negen weken behouden… In 1995 kreeg de band er maar liefst vier platina-onderscheidingen voor, toen er vier miljoen exemplaren van waren verkocht. In thuisland Groot-Brittannië waren de band en het album lang niet zo populair. Dáár was nummer elf op de albumlijst de hoogste notering, het album stond wel 38 weken in die lijst en uiteindelijk hield de band er een gouden plaat (100.000 exemplaren) aan over. In Canada werd ook nummer één (3x platina voor 300.000 exemplaren) bereikt en in ons land was nummer tien de hoogste notering. Naar schatting zijn er wereldwijd zo’n tien miljoen exemplaren verkocht van Asia.

Alpha
In 1983 werd opvolger Alpha uitgebracht, die het ook goed deed, maar wel veel minder dan het debuut, waarna John Wetton de band verliet (of werd ontslagen, dit is onduidelijk…) en werd vervangen door Greg Lake van ELP. In 1985 kwam het derde album Astra uit, maar dat was zeker geen succes en daarop besloten de bandleden te stoppen. Sindsdien zijn er meerdere bezettingen geweest, met bijna altijd Geoff Downes als enig origineel bandlid en er volgden ook enkele reünies van de oorspronkelijke bezetting. Tot zijn dood begin dit jaar was John Wetton lid van de band, met verder Geoff Downes, Carl Palmer en gitarist Sam Coulson (sinds 2013). Onder de naam Asia zijn in de loop der jaren dertien studioplaten en twintig (!) live-albums uitgebracht, naast twaalf muziekvideo’s/dvd’s en dertien verzamelaars.