Op 14 maart 1980 werd het debuutalbum On Through The Night van de Britse hardrockband Def Leppard uitgebracht op het Vertigo-label (VK en Europa) en Mercury (VS).

Def Leppard werd in 1977 opgericht in de Noord-Engelse industriestad Sheffield, waar onder meer ook Joe Cocker vandaan komt. De band wordt beschouwd als een van de belangrijkste bands van The New Wave Of British Heavy Metal (NWOBHM), naast Iron Maiden, Saxon, Motörhead en Diamond Head. In 1980 bestond de band uit de volgende leden: Joe Elliott-zang, Steve Clark-leadgitaar, Pete Willis-slaggitaar, Rick Savage-basgitaar en Rick Allen-drums.

De opnamen voor het album vonden plaats in december 1979 in de Startling Studios, Ascot, Berkshire, Engeland met (Colonel) Tom Allom als producer, die als opnametechnicus betrokken was bij meerder klassieke rockalbums, zoals From Genesis To Revelation van Genesis en de eerste drie van Black Sabbath; als producer was hij verantwoordelijk voor albums van onder meer Strawbs, Judas Priest, Pat Travers, Krokus en Y&T. On Through The Night was het enige Def Leppard-album dat hij produceerde. De opnametechnici waren Louis ‘Snook’ Austin en Dick Plant. Allom werd als producer opgevolgd door Robert John ‘Mutt’ Lange, die er mede verantwoordelijk voor gesteld mag worden dat de band wereldberoemd werd, met name door de albums High ‘n’ Dry (1981), Hysteria (1983) en Pyromania (1987).

Op On Through The Night staan opnieuw opgenomen versies van de songs Rocks Off en Overture van de in januari 1979 in eigen beheer (op het eigen label Bludgeon-Riffola) uitgebrachte The Def Leppard E.P. Verschillende andere songs zijn nieuwe versies van vroege demo’s, die je kunt vinden op de First Strike en Warchild bootlegs.

Hoewel het album de top 15 behaalde in het VK waren veel vroege fans er niet blij mee omdat ze vonden dat de band zich teveel op Amerika richtte met de nieuwe sound en songs als Hello America. Ook vonden die fans dat de band teveel door de VS toerde (als support van onder meer Pat Travers, AC/DC en Ted Nugent). Het optreden van Def Leppard op het jaarlijkse Reading Festival in augustus werd verstoord toen verschillende leden van het publiek de band bekogelden met bierblikjes (die je toen nog gewoon mocht meenemen!) en met urine gevulde flessen. Dit kwam mede doordat muziekblad Sounds op de cover schreef: ‘Has the Leppard changed its spots?’, waarmee de band beschuldigd werd van het zich alleen maar op de Amerikaanse markt te richten. Joe Elliott bagatelliseerde dit gebeuren later, volgens hem hadden de meeste bands die op die dag op het festival speelden last van dit gedoe.

Het album bestaat uit elf songs, die door de bandleden in verschillende combinaties waren geschreven. Rock Brigade en Hello America werden geschreven door Rick Savage, Steve Clark en Joe Elliott; Sorrow Is A Woman, Rocks Off en Overture door Savage, Clark, Pete Willis en Elliott; It Could Be You en Satellite door Willis en Elliott; It Don’t Matter en Answer To The Master door Willis, Elliott en Clark; When The Walls Came Tumbling Down door Clark, Elliott en Andrew Smith en tenslotte Wasted door Clark en Elliott. Voor het artwork is Alan Schmidt verantwoordelijk.

De songs Rocks Off, Wasted, Rock Brigade (met op de B-kant When The Walls Came Tumbling Down) en Hello America werden als singles uitgebracht. Overigens waren de op single uitgebrachte versies van Rocks Off, Hello America en Wasted andere versies dan die op het album staan. Wasted kwam tot nummer 61 en Hello America nummer 45, beide in het VK, in de VS werd de hitlijsten niet gehaald. Het album kwam dus tot 15 in het VK en tot 51 in de Billboard Pop Albums lijst en 131 op de Billboard Album 200 in de VS. Zowel in de VS als in Canada leverde de plaat de band een platina onderscheiding op.