Was, of beter is, Journey de beste AOR-groep aller tijden? Met albums als Infinity (1978) en Evolution (1979) werd de band wel heel erg groot, commercieel gezien dan. Singles als Wheel In The Sky, Lights, Lovin’, Touchin’, Squeezin’ en Too Late werden zeker in Amerika grote radiohits. Maar met het zesde studioalbum Departure haalde Journey voor de eerste keer de top 10 van de Billboard-albumlijsten. Deze lp is meteen ook het hoogst genoteerde album van de band en bevat de zeer succesvolle single Any Way You Want It.

Departure is ook het laatste album waarop Gregg Rolie meespeelt, want hij wordt na de opnames vervangen door Jonathan Cain, die daarvoor bij The Babys speelde. Rolie levert op Departure ook nog een vocale bijdrage en wel in de ballad Someday Soon. Departure is het derde album op rij met een albumtitel van één woord en de songs zijn geschreven tijdens de Evolution-tour. Er werden negentien nummers gecomponeerd, maar slechts twaalf haalden het album.

Journey’s zesde album is, ondanks het commerciële succes, een van de zwakkere en dat komt mede door de ongeïnspireerde zang van Steve Perry en de nogal voorspelbare, saaie en Neal Schon-onwaardige gitaarsolo’s. Het album begint nog uitstekend met het bekendste nummer van deze lp: Any Way You Want It: een lekkere AOR song met die typische Journey kenmerken. Maar Departure herbergt vooral veel ballads, zoals I’m Cryin’, Good Morning Girl en Stay Awhile, en die klinken nogal sentimenteel.

De wat stevigere nummers, zoals Line Of Fire, Where Were You en de openingstrack, behoren toch wel tot het beste wat Journey op Departure te bieden heeft. Maar helaas moet je als luisteraar dan ook nog het zeer teleurstellende, boogiewoogie-achtige Homemade Love verdragen. Waarschijnlijk was het beter geweest als andere bandleden dan Perry en Schon ook songs gecomponeerd hadden, want negen nummers van de twaalf van deze twee heren is op dit album toch iets te veel van het goede. Ook de teksten van Perry zijn nogal clichématig en behoren zeker niet tot de beste van Journey.

Met Departure verdween de band steeds meer in de mainstream muziekrichting en ondanks het commerciële succes werd Journey muzikaal gezien alleen maar minder origineel en besloten veel fans van het eerste uur de band de rug toe te keren. Naast de hitsingle Any Way You Want It, een nummer dat trouwens bijna altijd op de setlist van de band stond/staat, werden ook Walks Like A Lady en Good Morning Girl als single uitgebracht. De laatste twee waren echter niet zo succesvol.

Departure werd in 2006 geremastered uitgebracht met de bonustracks Natural Thing en Little Girl.