In 1977 vertrok gitarist Steve Hackett bij Genesis, kort voor de release van het live-album Seconds Out. Het was de tweede keer in korte tijd dat de band een belangrijk lid zag vertrekken, want in 1975 was het al zanger Peter Gabriel die andere paden ging bewandelen. Zou het de overgebleven bandleden lukken om verder te gaan zonder de man die hen van zo’n kenmerkend gitaargeluid had voorzien?

Het antwoord op die vraag luidt natuurlijk ‘ja’, anders zouden wij nu niet over dit album kunnen schrijven. Ook de motivatie erachter lijkt duidelijk: niets ten nadele van de bijdragen van Steve Hackett, maar als Genesis het vertrek van Peter Gabriel kon overleven (die voor zijn vertrek toch min of meer synoniem stond voor de band) moest ook de afwezigheid van Hackett te behappen zijn.

En dat was het ook. Mike Rutherford nam naast de bas ook de gitaren ter hand waarna het ironisch getitelde …And Then There Were Three… het levenslicht zag. Een album dat nog veel gemeen heeft met zijn voorgangers, maar desondanks wat minder een geheel vormt. Dat komt wellicht deels doordat veel nummers op de plaat solocomposities zijn van afwisselend Rutherford en toetsenist Tony Banks. Bovendien was Genesis duidelijk op zoek naar een nieuwe richting en achteraf bekeken is Follow You Follow Me als eerste commerciële hit van de band een duidelijk signaal van wat er komen ging. Samen met opvolger Duke (1980) kan …And Then There Were Three… dan ook zonder twijfel een overgangsplaat tussen het ‘oude’ en ‘nieuwe’ Genesis worden genoemd.

Overigens had …And Then There Were Three… nog bijna opgevolgd kunnen worden door …And Then There Were Two…: Phil Collins besloot na de bijbehorende tour namelijk naar Canada te verhuizen in een poging zijn huwelijk te redden, en liet aan Banks en Rutherford weten niet beschikbaar te zijn voor nieuwe studiowerkzaamheden. Uiteindelijk bleek zijn huwelijk echter geen stand te houden, wat ertoe leidde dat hij terugkeerde bij de band en tevens aan een eerste soloplaat begon te werken. We weten allemaal nog hoe dat afliep…!