De studioalbums van Bob Seger en zijn Silver Bullet Band krijgen niet de aandacht die ze verdienen. Misschien wel zijn allerbeste plaat is Stranger In Town, waarvan onvergetelijke hits als Still The Same en Old Time Rock ‘N’ Roll werden geplukt. Deze lp verscheen precies 35 jaar geleden.

Hoewel The Silver Bullet Band een prominente vermelding kreeg op de albumhoes, was Segers vaste begeleidingsband slechts op vier tracks van Stranger In Town te horen. Het was The Muscle Shoals Rhythm Section die meespeelde in de overige nummers van de plaat.

Maar liefst vier van de negen songs op Stranger In Town werden grote hits voor Seger. Zeker de drie openingstracks van de lp zijn tegenwoordig niet meer weg te denken van classic rock-radiozenders: de energieke rocker Hollywood Nights (met Little Feat’s Bill Payne op toetsen), het catchy Still The Same (de grootste hit van de plaat en een van Segers weinige successen in Nederland) en het nostalgische Old Time Rock ‘N’ Roll. Laatstgenoemde kennen velen natuurlijk ook van de tienerkomedie Risky Business (1983). Daarin gaan de ouders van een jonge Tom Cruise op vakantie, waar de puber misbruik van maakt door Old Time Rock ‘N’ Roll op de dure stereo van zijn vader te draaien en in zijn ondergoed door het huis te dansen.

Behalve deze drie tracks werd in Amerika de ballad We’ve Got Tonite een hit. Ook dit lied werd in Nederland bekend, toen in 2002 popzanger Ronan Keating en zangeres Lulu de top 10 bereikten met een coverversie.

Stranger In Town bevat meer hits dan de overige reguliere Bob Seger-albums, maar de lp heeft meer te bieden. De vijf songs die niet als singles verschenen, zijn redelijk tot zeer goed. Neem de afsluiter The Famous Final Scene of het schitterende Till It Shines, met een gastrol voor Glenn Frey van Eagles. Daarin bewijst Seger zich opnieuw een begenadigd tekstschrijver: “Like an echo from a canyon/Never coming back as clear/Lately I just judge the distance/Not the words I hear.”

Seger staat niet bekend om de consistentie op zijn studioplaten. Vaak wordt gedacht dat je met een compilatie en het legendarische livealbum Live Bullet (1976) zijn beste werk wel in huis hebt. Niet helemaal waar, want op Stranger In Town staan – net zoals op voorganger Night Moves (1976) en opvolger Against The Wind (1980) – genoeg prachtige songs die verder nergens zijn verzameld. Van ‘filler’ is bovendien geen sprake, waardoor Stranger In Town wellicht Segers beste studioalbum is.