Rainbow begon in 1977 aan de opnames van het laatste album met Ronnie James Dio als zanger. Na de hardrockklassieker Rising en de liveknaller On Stage wist de formatie wederom een plaat van grote klasse af te leveren. Long Live Rock ´N´ Roll verscheen precies 35 jaar geleden.

Een van de klassiekers op Long Live Rock ‘N’ Roll is Kill The King, dat vol vaart uit de speakers knalt. Ook al verscheen de studioversie pas op dit derde studioalbum, de fans kenden dit razendsnelle nummer al van het in 1977 uitgebrachte On Stage. Nummers als Long Live Rock ‘N’ Roll en L.A. Connection waren niets meer dan ijzersterke rocksongs, minder complex dan het grootste deel van het vorige studioalbum Rising (1976), maar nog steeds waanzinnig goed.

Onderbelicht is de afsluiter Rainbow Eyes, prachtig gezongen door Dio, waarin de band zich van zijn softe kant laat horen. Het meest in het oog springende en ingewikkelde lied op Long Live Rock ‘N’ Roll is echter Gates Of Babylon, een proggy klassewerk compleet met strijkers en groots spel van toetsenist David Stone. Overigens is Gates Of Babylon een van de weinige tracks waarop Stone en bassist Bob Daisley te horen zijn. De overige baspartijen werden door Blackmore ingespeeld. Zij kwamen Dio, Blackmore en drummer Cozy Powell pas versterken toen de band al flink op weg was met de opnames van het album.

Hoewel een meesterwerk als Rising haast onmogelijk te overtreffen is, maakte de band met Long Live Rock ‘N’ Roll wederom een voorbeeldig hardrockalbum. Na het vertrek van Dio – hij sloot zich aan bij de overgebleven leden van Black Sabbath – sloeg Rainbow een commerciëlere weg in op Down To Earth (1979), met Graham Bonnett als zanger en huidige Deep Purple-leden Roger Glover en Don Airey op respectievelijk bas en keyboards. Op die plaat bleef de rock ‘n’ roll gelukkig nog wel voortleven en Rainbow kreeg zowaar een eerste hit met Since You Been Gone, maar fans wachtten tevergeefs op een studioalbum zo indrukwekkend als de eerste drie met Dio.