Never Say Die, het (voorlopig) laatste album met Ozzy Osbourne als zanger, was niet echt een succes. Vooral bassist Geezer Butler en gitarist Tony Iommi waren het gedoe van Ozzy zat en dus werd hij op straat gezet en vervangen door niemand minder dan Ronnie James Dio, ‘the voice of rock’.

Dio (ex-Elf) was net ‘opgestapt’ bij Rainbow en hij was klaar voor een nieuwe uitdaging. Het negende studioalbum van Black Sabbath, Heaven And Hell, werd mede dankzij de inbreng van Dio (zang en teksten) een muzikaal en commercieel succes. Martin Birch (Deep Purple, Rainbow, Iron Maiden) produceerde het album en de acht songs op bezorgden de band vooral ook veel nieuwe fans. Maar er waren ook Black Sabbath-diehards die het maar niks vonden dat ‘hun’ Ozzy de band was uitgezet…

Alle nummers op Heaven And Hell zijn geschreven door de bandleden (Butler, Dio, Iommi, Ward) en de teksten komen allemaal uit de pen van de heer Dio. Neon Knights, Children Of The Sea en Die Young werden als single uitgebracht en Neon Knights (plaats 22) en Die Young (41) haalden zelfs de Engelse singlecharts.

Heaven And Hell werd het hoogst genoteerde Black Sabbath-album (nummer 9 in Engeland en 28 in Amerika) sinds Sabotage in 1975 en ook het best verkochte album na Paranoid en Master Of Reality.

Neon Knights, het openingsnummer van de plaat, werd een livekraker voor de band, en ook het bombastische Children Of The Sea en het lange titelnummer stonden jarenlang op de setlist.

Bill Ward verliet Sabbath tijdens de aansluitende Heaven And Hell-tour vanwege ‘persoonlijke’ redenen en hij werd vervangen door Vinnie Appice. Ook Dio bleef helaas niet lang bij de band, want na het tiende studioalbum The Mob Rules en de livedubbelaar Live Evil verliet ook hij de band om een solocarrière te starten. Dio zou trouwens wel nog eens terugkeren in de gelederen van Black Sabbath, namelijk om het matige Dehumanizer (1992) in te zingen.

Black Sabbath was trouwens tijdens de opnames van Heaven And Hell een vijfmansformatie, want als je goed luistert (bijvoorbeeld naar de intro van Die Young) dan hoor je keyboards, en die werden ingespeeld door Geoff Nicholls. Een ander weetje is dat in het nummer Lady Evil het refrein van Cliff Richards Devil Woman is gebruikt…

Heaven And Hell is een van de beste Black Sabbath-albums, maar zoals eerder gezegd zijn veel Ozzy-fans niet onder de indruk van de albums met Dio als zanger. Toch hoort Heaven And Hell in elke rockcollectie thuis, want vooral Children Of The Sea en het titelnummer zijn ware metalklassiekers. “The world is full of kings and queens, who blind your eyes and steal your dreams. It’s Heaven and Hell.”