Op 19 april 1980 wordt bekendgemaakt dat AC/DC in de persoon van Brian Johnson een nieuwe zanger en dus opvolger van de op 19 februari van dat jaar overleden Bon Scott heeft gevonden. De zanger met zijn onafscheidelijke leren pet werd door de fans meteen geaccepteerd, want het eerste album waarop hij te horen is, Back In Black uit 1980, is voor zover bekend nog altijd het best verkochte AC/DC-album.

Brian Johnson werd op 5 oktober 1947 geboren in Dunston, Gateshead, Tyne and Wear, in het noordoosten van Engeland, als oudste zoon van een Engelse militair en mijnwerker en een Italiaanse moeder. Dat hij zo noordelijk is geboren en opgegroeid is nog altijd goed te horen aan zijn bijna-Schotse accent.

In zijn jeugd trad hij regelmatig op in shows met de scouts (padvinders) en speelde in een toneelstuk op tv en werd lid van een plaatselijk kerkkoor. Zijn eerste band was The Gobi Desert Canoe Club. Later was hij lid van de band Fresh. Vanaf 1970 speelde hij in The Jasper Hart Band, waarmee naast songs uit de populaire musical Hair ook soft-rock/pop songs die op dat moment populair waren werden gespeeld. Samen met andere bandleden formeerde hij in 1972 de rockband Geordie.

Geordie was een glamrockband uit Newcastle-upon-Tyne (de inwoners uit die plaats worden Geordies genoemd) die het strakke intellectuele keurslijf van de hardrock verwisselde voor een mengsel van glamrock, hardrock en bluesrock, overgoten met een eigen Geordie-muziekstijl, die – vooral door Brians stemgeluid – veel van AC/DC weg had. In twee jaar tijd scoorde de band vier Britse hits op het EMI-label en kreeg een livereputatie die een legendarische status opleverde. Geordie had in 1973 ook twee hits in ons land: All Because Of You (nummer 6 in het VK) en Can You Do It, die respectievelijk nummer 20 en 23 in de Veronica Top 40 bereikten, nadat de single Don’t Do That in 1972 in de Tipparade was blijven steken – ondanks dat ondergetekende deze kocht.

Zijn eerste en enige solosingle I Can’t Forget You Now kwam in 1976 uit op het Red Bus-label, terwijl hij nog lid van Geordie was. Met die band ging het niet goed, hij verliet Geordie later dat jaar.

Na het plotseling overlijden van Bon Scott wilden de overige bandleden van AC/DC de band opdoeken, maar kort daarna besloten ze op zoek te gaan naar een opvolger, omdat ze ervan overtuigd waren dat Bon dat gewild zou hebben. Enkele potentiële opvolgers waren ex-Back Street Crawler-zanger Terry Slesser en Slade’s Noddy Holder, tot Angus Young zich herinnerde dat Bon Scott ooit de naam van ene Brian Johnson had genoemd als een prima rockzanger, die volgens hem net als hijzelf beïnvloed was door zijn grote idool Little Richard. Hij had hem ooit zien optreden met Geordie toen hij in Engeland was. Toen Angus dit aan zijn broer Malcolm voorlegde, waren ze het er al snel over eens om met de band door te gaan en deze Brian Johnson te benaderen. En de rest is geschiedenis… zoals bekend is Brian er nog altijd bij en is hij met AC/DC binnenkort in het Arnhemse Gelredome te zien.