Wat zou er van The River terecht zijn gekomen als de oorspronkelijke titel The Ties That Bind was gehandhaafd? Een niet te beantwoorden vraag, want deze dubbelplaat van Bruce Springsteen uit 1980 heet eenvoudig The River. Maar hoe simpel de titel van het album en de titelsong ook moge zijn, het doet niets af aan de degelijke kwaliteit van The Boss’ eerste dubbelaar.

Eerder al noteerden we The River in het lijstje van beste albums uit het jaar 1980. Waarom ook niet? De productie voor dit album was in handen van Springsteen zelf, samen met producer Jon Landau en gitarist “Little Steven” Van Zandt.

Een aantal liedjes voor The River kende zijn oorsprong al tijdens het maken van de voorganger, Darkness On The Edge of Town uit 1978, en waren ook al te horen tijdens de bijbehorende promotietournee. Een jaar later kende het nummer The River al zijn debuut tijdens een optreden in het kader van Musicians United For Safe Energy.

Het was de bedoeling dat het album met als werktitel The Ties That Bind in de zomer van 1979 zou verschijnen. Maar Springsteen voegde aan zijn ‘Ties’-materiaal nieuwe nummers toe, genoeg om de eerste dubbelplaat in zijn carrière te maken.

Het titelnummer van The River is tekstueel gebaseerd op Long Gone Lonesome Blues van Hank Williams, maar gaat inhoudelijk over het huwelijk van Springsteens zus en haar echtgenote. Dit huwelijk liep op de klippen in een tijd van economische recessie. Springsteens zwager werd werkeloos, een thema waarin veel fellow Americans zich in konden herkennen.

The River is een van Springsteens meest verkochte studioalbums, in navolging van Born In The U.S.A. en Born To Run. Het was ook een van zijn vooralsnog laatste albums met The E Street Band; het akoestische Nebraska was een intermezzo, maar de breuk tussen The Boss en The E-Street werd na Born In The U.S.A. definitief.