Hoe kun je een succesvol debuutalbum als dat van Van Halen het beste opvolgen? Voor deze mannen was het antwoord simpel: geef de fans gewoon meer van hetzelfde! Met als resultaat het precies 35 jaar geleden verschenen Van Halen II.

Hoe overrompelend, invloedrijk en tijdloos het debuutalbum van Van Halen was, hebben we inmiddels vaak genoeg herhaald, dachten we zo. Die plaat was zo goed en qua gitaarspel zo vernieuwend dat geen van de opvolgers zo’n enorme impact kon hebben. Maar ook al haalde Van Halen II onze lijst met de beste ‘tweede albums’ niet, deze lp bood precies wat fans van de band verlangden: meer van de hyperactieve krijszang van David Lee Roth en natuurlijk ook meer van de heavy riffs en duizelingwekkende solo’s van Eddie Van Halen.

De productie was opnieuw in handen van Ted Templeman (o.a. The Doobie Brothers), maar dat bleek zeker niet de enige overeenkomst met de eerste Van Halen-plaat. Een aantal nummers was al geschreven voordat het debuut uitkwam. Kennelijk was dit een bijzonder creatieve periode voor het viertal, want zelfs op het recente comebackalbum A Different Kind Of Truth (2012) stonden opnieuw opgenomen/afgemaakte tracks uit de jaren zeventig.

Van Halen II volgde dezelfde formule als het baanbrekende debuut. Sterker nog, het korte Spanish Fly was in feite een akoestische versie van de extreem invloedrijke instrumentale track Eruption. Verder hadden ook energieke rocksongs als Somebody Get Me A Doctor, D.O.A. en de flitsende cover van You’re No Good makkelijk op de eerste plaat gepast, al haalt Van Halen II het als geheel niet bij die ongeëvenaarde eerdere verzameling nummers.

Je zou het door het grote aantal klassiekers op de eerste plaat haast vergeten, maar op Van Halen II staat de eerste echt grote Amerikaanse hit van de Van Halen-broertjes (in Nederland was eerder Runnin’ With The Devil al een succes): Dance The Night Away betekende de eerste single die daar de top twintig binnendrong. Ook het even catchy Beautiful Girls verscheen op single, maar dan met aanzienlijk minder succes.

Van Halen II bevestigde de status van de jonge rockers als een van de meest populaire hardrockacts van het moment. De band verkocht miljoenen exemplaren van het album, dat uiteindelijk in de Verenigde Staten het eerste top 10-succes betekende. Van Halen II mocht dan een herhaling van de eerste plaat zijn, kennelijk was dat precies waar de miljoenen fans op zaten te wachten!