Na een spetterend debuutalbum met krakers als Runnin’ With The Devil en Ain’t Talkin’ ‘Bout Love, gevolgd door het al iets mindere Van Halen II, blijft het derde studioalbum van Van Halen kwalitatief duidelijk achter.

Women And Children First bevat eigenlijk maar drie echte goede Van Halen-songs, te weten: Fools, Romeo’s Delight en Loss Of Control. Het album is wederom geproduceerd door Ted Templeman en bevat voor de eerste keer alleen maar composities van Michael Anthony, de Van Halen-broers (Alex en Eddie) en David Lee Roth. Verder is Women And Children First een zeer kort album, want na amper 33 minuten is de plaat al afgelopen.

De enige single van het album, And The Cradle Will Rock, deed het ondanks het fabuleuze gitaarspel van Eddie niet geweldig want het nummer piekte op een voor Van Halen onwaardige 55ste plek in de Billboard Hot 100. Gelukkig laat Van Halen horen dat het ook beter kan, want Loss Of Control is een beresterke rocksong; supersnel en vooral de gitaarsolo – die overigens best wat langer had gemogen – is een van de beste die op de eerste drie studioalbums te horen is!

Fools is een ander hoogtepunt en dat komt wederom door het adembenemende gitaarwerk en de heerlijke vette bashook van Anthony. Romeo’s Delight is het derde muzikale pareltje van dit album en dit is trouwens de song waarmee de bandleden hun set openden op het US Festival in 1983; een historische gig die iedereen zeker eens moet bekijken!!

Van Halen ‘experimenteerde’ op dit album voor het eerst met akoestische gitaren. Take Your Whiskey Home begint namelijk akoestisch maar verandert al snel in een hardrocksong. Maar Could This Be Magic is een complete akoestische track die bovendien nog eens opvalt door de achtergrondzang van Nicolette Larson. Helaas behoort dit slappe deuntje tot de zwakkere nummers van dit album. Ook Everybody Wants Some, Tora Tora (korte instrumentale opvuller) en In A Simple Rhyme behoren helaas niet tot het beste Van Halen-songmateriaal.

Women And Children First is dan uiteindelijk ook alleen maar een aardig rockalbum met drie uitstekende tracks, maar voor Van Halen-begrippen was dit niet het album dat de fans verwachten. Toch is Women And Children First in de Kerrang-lijst van 100 beste heavy metal-albums ooit terug te vinden op plaats 30…

Commercieel gezien was Van Halen’s derde studioalbum ook niet zo succesvol, zeker niet als je kijkt naar het succes van de eerste twee albums!