Het twaalfde studioalbum van David Bowie verscheen op 14 oktober 1977 en kreeg de welluidende titel Heroes. Het was het tweede werkstuk van de zogenaamde Berlijn-trilogie en de enige van de drie die inderdaad ook in Berlijn opgenomen werd. Op Heroes werkte Bowie weer samen met Brian Eno en Tony Visconti en verder is Robert Fripp van King Crimson op dit album te bewonderen. Muziekcritici waren positief over Heroes en de titelsong is nog steeds een van Bowie’s bekendste nummers.

Heroes werd opgenomen in de Hansa Ton Studio in West-Berlijn en het album had als thema de tijdsgeest van de Koude Oorlog, gesymboliseerd door het gespleten Berlijn. De plaat bevat tien songs en kant A telt vijf tracks met tekst, terwijl kant B voornamelijk instrumentale stukken bevat. De eerste instrumentale song is V-2-Schneider, waarin vliegtuigen voorbijkomen en een vreemde stem de komst van de V-2-Schneider aankondigt. Dit nummer gaat over in het bekende Sense Of Doubt, een nogal doom-achtige, donkere track, gevolgd door Moss Garden waar we Bowie op de koto (een traditioneel Japans snaarinstrument) horen spelen; en de laatste instrumentale track is getiteld Neukoln.

Van Heroes werden twee singles uitgebracht, namelijk Beauty And The Beast en de titelsong natuurlijk. Het nummer Heroes is geschreven door Brian Eno en Bowie en werd als eerste single op 23 september 1977 uitgebracht en helaas voor Bowie werd het geen commercieel succes met slechts een 24ste plek in Engeland. Later werd Heroes een van de bekendste songs van Bowie en na zijn dood bereikte het lied een twaalfde plek in de Engelse singles charts. Heroes vertelt het verhaal van twee jonge geliefden, een van Oost- en een van West-Berlijn. De titel van het nummer verwijst naar de song Hero van de Duitse band Neu, verder werd Heroes in verschillende talen en lengtes uitgebracht.

De tweede single van het album Heroes was Beauty And The Beast, uitgebracht op 6 januari 1978. Deze single was helaas ook geen commercieel succes, want het nummer behaalde slechts de 39ste plaats in de Engelse hitparade. Beauty And The Beast gaat over de cocaïneverslaving van de zanger in de jaren 1975 en 1976, toen hij in Los Angeles woonde; maar de tekst is ook anders interpreteerbaar, gezien de invloed die de stad Berlijn op dat moment op Bowie had…

RCA Records gebruikte voor het album de volgende slagzin: ‘There’s Old Wave, there’s New Wave and there’s David Bowie’. Heroes was een succesvol album voor Bowie en de bladen Melody Maker en NME noemden Heroes het album van het jaar. Het album piekte in Engeland op plek 3, in Australië op plek 6 en in ons eigen kikkerlandje op plaats 3.

Heroes heeft ook een plek in het boek 1001 albums die je gehoord moet hebben voordat je sterft.