Op 18 november 1974 werd in het Verenigd Koninkrijk op Purple Records/EMI het conceptalbum The Butterfly Ball And The Grasshopper’s Feast van Roger Glover & Guests uitgebracht. Ruim een jaar later, op 17 oktober 1975, was de Amerikaanse release. De albumrelease werd voorafgegaan door de single Love Is All, gezongen door Ronnie James Dio, die in ons land de nummer 1 positie in de Top 40 behaalde, mede door de prachtige animatie videoclip.

Het album werd geproduceerd door Roger Glover en Alan G. Rainer en opgenomen in de Kingsway Recorders studio in Londen in de zomer van 1974. Roger Glover was een jaar eerder uit Deep Purple gestapt, waarin hij als lid van de Mark II-formatie als bassist speelde. The Butterfly Ball And The Grasshopper’s Feast is een conceptalbum, waarvan het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige kinderboek van Alan Aldridge en William Plomer uit 1973, wat weer gebaseerd is op het gelijknamige gedicht van William Roscoe uit 1802. Alle verhalen gaan over een feest van insecten en andere kleine dieren. De illustratie op de voorkant van de hoes is gemaakt door Alan Aldridge en komt uit het eerder genoemde kinderboek.

Oorspronkelijk was het een idee van Jon Lord en Roger Glover, maar omdat Lord het te druk met zijn werk voor Deep Purple had, haakte hij af. Hij was samen met Ian Paice in de band gebleven, die was aangevuld door David Coverdale (zang), Glenn Hughes (bas/zang) en Tommy Bolin (gitaar). Voor Roger Glover zat er toen niets anders op dan in zijn vrienden- en kennissenkring op zoek te gaan naar medestanders. Hij rekruteerde een flinke groep bekende muzikanten, met op iedere song een andere vocalist. Zo werkten de beide toen nieuwe Deep Purple zangers mee, David Coverdale en Glenn Hughes. Zoals gemeld werd de single Love Is All door Ronnie James Dio, toen net toegetreden tot Ritchie Blackmore’s Rainbow, gezongen. Was dit in ons land een grote hit, in Groot Brittannië maakte de single weinig indruk. Vier jaar na de release werd het wel een grote hit in Australië. Love Is All werd geschreven door Roger Glover en toetsenist Eddie Hardin. De meeste andere songs werden door Glover alleen geschreven. Het originele album telt 19 tracks, de cd-versie 20 en de cd-reissue uit 1995 nog eens 9 extra.

Een kleine greep uit de waslijst aan meewerkende muzikanten: Tony Ashton (toetsen), David Coverdale, Ronnie James Dio (zang op 3 tracks), Ray Fenwick (gitaar), Mo Foster (bas, contrabas), Roger Glover (toetsen, gitaar, bas, percussie, achtergrondzang), Eddie Hardin (keyboards, zang, achtergrondzang), Jimmy Helms (zang), Glenn Hughes (zang), Eddie Jobson (viool), John Lawton (zang) en Mike Moran (piano).

Op 16 oktober 1975 werd een all-star concert georganiseerd in de Londense Royal Albert Hall. Onder de meewerkende muzikanten was ex-Deep Purple zanger Ian Gillan, die op het laatste moment Ronnie James Dio verving, omdat hij te druk met Rainbow was. Overigens heeft Dio Love Is All wel in deze beroemde zaal gezongen, tijdens de 1999 tournee als gast van Deep Purple. Voor Gillan was het zijn eerste publieke optreden sinds zijn vertrek uit Deep Purple in 1973. Jon Lord was deze keer wel van de partij en verder deden vrijwel alle muzikanten op het album mee bij dit concert, dat tevens werd gefilmd en opgenomen en in 1976 uitgebracht.