Op 15 februari 1975 werd Fly By Night, het tweede album van de Canadese progressieve rockband Rush, uitgebracht op het eigen label Anthem Records (onderdeel van Mercury). Het was de eerste plaat met drummer/tekstschrijver Neil Peart, die in 1974 de drumkruk van John Rutsey overnam.

De opnames werden gemaakt tussen december 1974 en januari 1975 in de Toronto Sound Studios in Toronto, Canada (thuishaven van de band), onder productionele leiding van Terry Brown, die het album samen met de drie bandleden produceerde.

Het album bevat acht songs van verschillende lengte, met By-Tor & The Snow Dog als langste (8:37) en Making Memories als kortste (2:56). By-Tor & The Snow Dog bestaat uit vier hoofdstukken en de tekst van deze song (door Neil Peart geschreven) was geïnspireerd door roadie Howard Ungerleider, die een verhaal vertelde over toen hij bij Anthem Records manager Ray Danniels thuis was, waar diens Duitse herder naar hem gromde, en dat een klein hondje van Danniels probeerde op hem te springen. De drie bandleden vonden het een hilarisch verhaal, waarna Neil de tekst van de song bedacht. Neil Peart schreef de teksten van alle songs, behalve van Best I Can (Geddy Lee) en In The End (Alex Lifeson en Geddy Lee). Alle muziek werd door Geddy en Alex samen geschreven, behalve Beneath, Between & Behind (Alex) en Fly By Night en Rivendell (Geddy). De teksten van de songs op het album zijn voornamelijk fantasy-achtig.

De tekst van opener Anthem is geïnspireerd door gedeelten van teksten van de controversiële Amerikaanse filosofe/romanschrijfster Ayn Rand, wiens invloed het meest te merken is op het album 2112. De  tekst van de autobiografische titelsong is gebaseerd op Neils ervaringen toen hij als jonge muzikant (nog voordat hij tot Rush toetrad) kortstondig van Canada naar Londen was verhuisd. De originele handgeschreven teksten van zowel Anthem en Fly By Night bevatten andere of extra teksten die niet in de opgenomen versies voorkomen. De originele tekst van Fly By Night bevat een proloog, die niet in de uiteindelijke versie is opgenomen.

Het album bevat de typische Rush-kenmerken van mooi opgebouwde en heavy songs, met de hoge stem en de keyboardsounds en basspedals van Geddy Lee, het geniale gitaarwerk van Alex Lifeson en de bijzondere drum- en percussiesounds van Neil Peart, die vanaf dit album het handelsmerk van de band werden. De beide laatste songs, Rivendell en In The End zijn zeer afwijkend van hetgeen hiervoor beschreven is, want dit zijn zeer rustige ballads. In totaal duurt het album 37:38.

Fly By Night wist nummer 113 op de Amerikaanse Billboard Album Top 200 te bereiken. Zowel in de States (1 miljoen exemplaren) als in thuisland Canada (100.000 exemplaren) werd de platinastatus bereikt. In ons land werd de albumhitlijst niet gehaald. Van het album zijn twee singles getrokken: Fly By Night (mei 1975) en Making Memories (mei 1977). Alleen Fly By Night wist de Billboard Hot 100 te halen, met nummer 88 als hoogste positie. Overigens gaat het hier om de live-versie van de song, die van het live-dubbelalbum All The World’s A Stage was gehaald. Tijdens de voorgaande tournees zat er eigenlijk altijd wel minstens één van de songs van Fly By Night op de setlist.

Ondergetekende is vanaf de KRO-radio opname van het Pinkpop-optreden in 1979 fan van de band, maar heeft altijd veel moeite gehad om te verstaan/begrijpen waarover gezongen werd, vooral ook omdat Lee doorgaans zó snel zingt, dat je hem zelfs met tekstvel niet kunt bijhouden. Sinds kort is het album als audio-blu-ray verkrijgbaar (in 2013 als onderdeel van de Sector boxsets ook als audio-dvd) met in 5.1 surround gemixt geluid. Dit klinkt echt fantastisch en het voordeel van deze uitgave is dat je op het tv-scherm de teksten kunt meelezen. Niet dat het allemaal klopt (Geddy zingt diverse zinnen toch anders dan zoals ze in beeld komen, zie ook hierboven) of dat alle teksten te begrijpen zijn, maar bepaalde woorden had ik eerlijk gezegd nog nooit gehoord zoals ze blijkbaar moeten zijn. Maar dit kan uiteraard ook aan ondergetekende liggen…