Wat bedoeld was als een budgetplaat om de fans zoet te houden tijdens het wachten op een nieuw studio-album, werd één van de beste live-releases van Genesis. Vandaag is het precies 40 jaar geleden dat Genesis Live het levenslicht zag.

Genesis Live werd in februari 1973 gedurende twee avonden opgenomen in het Britse Mancester en Leicester. Het was de eerste liveplaat van Genesis en de enige met Peter Gabriel, al zou er later op de boxset Archive 1967-75 ook een integrale livevertoling van The Lamb Lies Down On Broadway verschijnen. Het laat de band in topvorm horen: de arrangementen blijven vrij trouw aan de originele (studio)versies, maar het geheel zit vol leven en overtuiging.

Genesis Live is een mooie bloemlezing van het beste dat Genesis tot dan toe te bieden had. De a-kant van de plaat bevat drie tracks van Foxtrot (1972), en de b-kant de vroege Genesis-klassiekers The Musical Box en The Knife. Het was daarnaast ook een belangrijke commerciële stap richting het succes dat het studioalbum Selling England By The Pound later dat jaar zou bereiken: Genesis Live was de eerste Top 10-plaat voor de band.

Voor de fanatieke fans van Genesis is dit livealbum vooral de plaat waar Supper’s Ready níet opstaat. Het 23 minuten durende epos is nog steeds een ultiem hoogtepunt uit het oeuvre van Genesis en werd tijdens de optredens ook gespeeld. Een vroege Nederlandse testpersing van Genesis Live bevatte 2 lp’s waar Supper’s Ready ook op aanwezig was, maar de uiteindelijk uitgebrachte versie moest het met 1 schijf en zonder Supper’s Ready doen. De testpersing is onmogelijk te krijgen, maar al dan niet opgepoetste bootlegs van die opname circuleren wel.