Exact veertig jaar geleden, op 28 september 1973, werd de zesde langspeelplaat van Status Quo uitgebracht: Hello! Deze lp wordt door veel fans gezien als een van de beste van de band.

Het album werd eerder dat jaar opgenomen in de I.B.C. Studios, Londen. Al is de song Softer Ride in het jaar ervoor opgenomen, omdat deze als b-kant van de hitsingle Paper Plane verscheen, die in juni 1972 werd uitgebracht. Het is het eerste Quo-album waarop alle songs door de bandleden geschreven zijn. De productiecredits worden ook aan de band toegeschreven. Iets eerder dan de lp kwam begin september 1973 de single Caroline uit met als b-kant de song Joanne, die op de heruitgave op cd in 2005 terechtkwam, maar niet aan het originele album was toegevoegd. Caroline was de enige single die op het album stond. De single kwam tot nummer 5 in de Britse hitparade, in Nederland werd het geen hit. Hello! was het eerste Status Quo-album dat op nummer een van de Britse albumcharst belandde.

Het album opent met het door Francis Rossi, Rick Parfitt, Alan Lancaster, John Coghlan en Bob Young geschreven Roll Over Lay Down. In de live-versie op ep werd deze song in 1975 een grote hit, nummer 2 in de Nederlandse Top 40 en nummer 9 in de Britse hitlijst. Bob Young was jarenlang roadmanager van de band en hij schreef veel Quosongs samen met Francis Rossi. Zij schreven ook de tweede track, Claudie. De volgende song, A Reason For Living, werd door Rossi en Parfitt gecomponeerd, terwijl nummer vier door Rick Parfitt en Alan Lancaster werd geschreven. Beiden waren ook verantwoordelijk voor track zes, het eerdergenoemde Softer Ride. Caroline, track vijf, en And It’s Better Now, track zes, zijn weer door Rossi en Young geschreven. De afsluiter van het album is het bijna tien minuten durende Forty-Five Hundred Times (ook bekend als 4500 Times), dat weer een Rossi/Parfitt compositie is. Deze song is onder de fans over het algemeen dé favoriet tijdens concerten, waarbij de lengte meestal flink gerekt werd en wordt. Toetsenist Andy Bown en saxofonist Stewart Blandmer speelden beiden mee op dit nummer. Dit was de eerste keer dat Bown meewerkte, sind 1976 is hij de vaste toetsenist van Quo.

Naar aanleiding van het succes van Status Quo sinds de groep zich had aangesloten bij Vertigo Records, vooral nadat Paper Plane in de Britse top tien was beland, besloot Pye Records, het voormalige platenlabel van Status Quo, het nummer Mean Girl als single uit te brengen. Deze compositie van Rossi en Young verscheen voor het eerst op het album Dog Of Two Head uit 1971. De b-kant, het door Rossi en Parfitt geschreven Everything, was afkomstig van het album Ma Kelly’s Greasy Spoon uit 1970. Mean Girl bereikte nipt de Britse top 20, in ons land werd nummer 14 bereikt.

Gerard Rappard, jarenlang de vaste fotograaf van de Nederlandse Status Quo-fanclub en verantwoordelijk voor het vorig jaar verschenen boek Status Quo-50 Years And More: “Ik herinner me dat ik voor Hello! stond te wachten bij de platenboer Plato in Zwolle, tijdens schooltijd… Om 10 uur kwamen er tien exemplaren binnen, maar ik scoorde gelijk. Ik belde mijn vrienden en we gingen er samen naar luisteren. De lp had een exclusieve glimmende hoes en een megaposter erin. Latere persingen hebben een matte hoes. Ik vind 4500 Times het beste Quo-nummer ooit en de zanglijn van Alan Lancaster in Blue Eyed Lady is krachtig. Caroline is overigens het meest gespeelde live nummer van Status Quo, in de regel wordt hier mee afgetrapt. Het gehele album kent veel variatie en geen zwakke tracks.”