Op 6 december 1977 werd het album Running On Empty van de Amerikaanse zanger/songwriter Jackson Browne uitgebracht, op het Asylum-label. Het was zijn vijfde langspeelplaat en de opvolger van The Pretender uit 1976.

De opnames werden tussen 17 augustus en 17 september 1977 gemaakt toen Jackson Browne met zijn band door de Verenigde Staten toerde. Het album bevat zowel livetracks als opnames die backstage, in de tourbus en in hotelkamers werden gemaakt. Hiervoor werd een mobiele studio gehuurd, de Record Plant NY Remote Truck. De opnametechnicus was Greg Ladanyi (die later ook de cd-mastering deed), geassisteerd door David Hewitt en Norm Mershon. Ondanks de verschillende opnamelocaties klinken de tien songs op de plaat als één geheel. Bijzonder is te vermelden dat geen van de songs eerder op plaat zijn gezet door Jackson Browne, die het geheel ook produceerde. Hij schreef twee songs in z’n eentje, vier samen met anderen en de overige vier zijn door anderen geschreven.

De muzikanten op de plaat waren: Jackson Browne (zang, gitaar en piano), David Lindley (viool en lap steel gitaar en co-leadzang op Stay), Russel Kunkel (drums, percussie), Leland Sklar (basgitaar), Craig Doerge (keyboards), Danny Kortchmar (gitaren) en de achtergrondzang werd verzorgd door Doug Haywood en Rosemary Butler (tevens co-leadzang op Stay).

Het album
Kan A opent met titelsong Running On Empty (Jackson Browne), gevolgd door The Road (Danny O’Keefe), Rosie (Jackson Browne en Donald Miller), You Love The Thunder (Jackson Browne) en Cocaine (Rev. Gary Davis, met extra tekstgedeelten door Jackson Browne en Glenn Frey). Kant B: Shaky Town (Danny Kortchmar), Love Needs A Heart (Lowell George, Valerie Carter en Jackson Browne), Nothing But Time (Jackson Browne en Howard Burke), The Load-Out (Jackson Browne en Bryan Garofalo)/Stay (Maurice Williams).

Running On Empty kreeg lovende kritieken en bereikte al snel nummer drie op de Amerikaanse Billboard albumlijst, waarin de plaat maar liefst 65 weken bleef staan (ruim een jaar dus!). In 1977 waren de verkopen in de VS nog goed voor een gouden plaat, in 1978 zelfs platina. In 2001 bleken de totale verkoopcijfers aldaar zelfs goed voor zeven platina onderscheidingen, wat betekent dat er toen al ruim zeven miljoen exemplaren verkocht waren. In Nederland was nummer 17 op de albumlijst de hoogste notering. Titelsong Running On Empty werd als eerste single uitgebracht, deze bereikte nummer elf op de Billboard Pop Singles-lijst; tweede single The Load-Out/Stay bereikte nummer twintig in die lijst. De derde single, You Love The Thunder, bleef steken in de Billboard-versie van de Tipparade. Geen van de singles wist in ons land de hitparade te halen.

Het album werd uitgebracht op vinyl, 8-track cassette en muziekcassette. In 1987 bracht Asylum de eerste cd-versie uit en deze werd in de jaren erna regelmatig opnieuw uitgebracht. In 2005 kwam er een speciale dubbel-cd versie uit op Elektra/Rhino, met op disc 1 het originele maar geremasterde album (alleen ontbreken de eerste 25 seconden van publieksgeluid van Running On Empty) met twee bonustracks: Cocaine Again en Edwardsville Room 124. Disc 2 is een audio-dvd met daarop een 5.1 surroundmix van het album (inclusief de hiervoor genoemde eerste 25 seconden) plus de twee bonustracks en daarnaast video’s en de songteksten.

Jackson Browne is nog steeds actief bezig, zo speelt hij op 17 december op een benefietconcert in San Pedro, Californië en in maart toert hij door Australië. In april speelt hij in Hawaii en in mei begint een tournee langs de Amerikaanse oostkust. Zijn meest recente album is Standing In The Breach, dat in oktober 2014 werd uitgebracht.