Op 17 februari 1978 werd The Kick Inside, het debuut van de Engelse zangeres/songwriter Kate Bush, uitgebracht op het EMI-label in het Verenigd Koninkrijk en Europa en Harvest in de Verenigde Staten en Canada. Het album bevat met Wuthering Heights en The Man With The Child In His Eyes twee grote singlehits en betekende meteen de doorbraak voor de zangeres.

Kate Bush werd op 30 juli 1958 als Catherine Bush geboren in Bexleyheath in het graafschap Kent in  Engeland, als enige dochter en derde kind van een Engelse vader en een Ierse moeder. Al op jonge leeftijd raakte ze geobsedeerd door muziek en begon ze zelf liedjes te schrijven en te spelen. Ook hield ze zich bezig met dans, wat later duidelijk werd bij haar concerten en videoclips. Ze werd op haar zestiende ontdekt door David Gilmour van Pink Floyd, die haar een platencontract bij platenmaatschappij EMI bezorgde, nadat hij een door haar familie gemaakte demotape met vijftig (!) van haar songs had beluisterd, die overigens door diverse platenmaatschappijen werd afgewezen. Gilmour was na het beluisteren van de demo’s dusdanig onder de indruk van haar dat hij meteen zijn best ging doen om haar verder te brengen. Maar omdat hij te druk was met zijn eigen carrière had hij daar zelf geen tijd voor. Hij regelde een goede vriend van hem als producer: Andrew Powell, die als arrangeur en producer actief was geweest bij onder meer Cockney Rebel, The Hollies, Leo Sayer, Al Stewart, John Miles, Donovan, Cliff Richard en The Alan Parsons Project en bovendien werkte hij met veel beroemde symfonieorkesten. Zowaar geen kleine jongen dus!

The Kick Inside werd uitgebracht toen Kate nog maar negentien jaar was, terwijl sommige van de songs op het album toen al zes jaar oud waren, m.a.w. geschreven doen ze dertien was! De opnames werden niet in één periode gemaakt, maar in twee: eerst in juni 1975 en later in juli en augustus 1977, allemaal in de AIR Studio’s aan Oxford Street in Londen, die ooit door Beatles-producer George Martin was opgezet, na diens vertrek bij EMI. De opnametechniek werd verzorgd door Jon Kelly en zijn assistent Jon Walls. David Gilmour produceerde (als executive producer) The Saxophone Song en The Man With The Child In His Eyes. Wally Traugott was verantwoordelijk voor de mastering.

Aan de opnames werkte een hele trits muzikanten mee: naast Kate Bush zelf, die piano, keyboards, zang en achtergrondzang deed, waren dat de gitaristen Ian Bairnson (op vrijwel alle songs), Paul Keogh en Alan Parker, broer Paddy Bush op mandoline en zang, Duncan Mackay op orgel, synthesizer, elektrische piano en clavinet, Andrew Powell op synthesizer, keyboards, basgitaar, elektrische piano en celesta, Alan Skidmore op saxofoon, David Paton op basgitaar, akoestische gitaar en backing zang, Bruce Lynch op basgitaar, Barry DeSouza op drums, Stuart Elliott op drums (de meeste songs) en percussie, Morris Pert op percussie en David Katz dirigeerde het orkest.

Op The Kick Inside staan dertien songs, allemaal geschreven en gecomponeerd door Kate Bush. Kant A begint met het geluid van een ‘zingende’ walvis en daarna Moving, gevolgd door The Saxophone Song, Strange Phenomena, Kite     , The Man With The Child In His Eyes en Wuthering Heights. Kant B:  James And The Cold Gun, Feel It, Oh To Be In Love, L’Amour Looks Something Like You, Them Heavy People,             Room For The Life en afsluiter The Kick Inside.

Wuthering Heights was haar eerste single en deze bereikte in korte tijd de eerste plaats op de Britse hitparade, waar ze maar liefst vier weken bleef staan. Dit was voor het eerst dat dit gebeurde door een vrouwelijke artiest met een zelfgeschreven song! De tekst is gebaseerd op het gelijknamige boek van Emily Brontë en op de verfilming daarvan uit 1970. Mede door haar danskunsten bij tv-optredens (en later haar concerten) en uiteraard de prachtige en bijzondere melodie en tekst werd het een grote internationale hit, tot nu toe haar grootste. Voor de verkoop van meer dan 500.000 singles ontving Kate een gouden plaat. Nummer één werd ook bereikt in Australië, Italië, Ierland en Nieuw-Zeeland. In ons land bereikte de single nummer vier op de Top 40, waar deze twee weken bleef staan. Op de Nederlandse Single Top 100 was nummer drie de hoogste notering. Wuthering Heights heeft in alle edities van de Top 2000 gestaan, met als hoogste notering nummer 67 (in 1999), afgelopen jaar stond de single op nummer 120. In Japan werd de song Moving op single uitgebracht, met Wuthering Heights als b-kant. Dit leverde een nummer 1-hit op in het land van de rijzende zon.

Opvolger The Man With The Child In His Eyes bereikte de zesde plaats in de Britse hitparade en in onze Top 40 nummer 27 en op de Nederlandse Single Top 100 nummer 23. In Ierland werd het zelfs nummer drie en in de VS nummer 85. The Man With The Child In His Eyes is een van de songs die ze als dertienjarige schreef. Them Heavy People was de derde single van het album en deze bereikte in het VK nummer tien, in ons land was nummer 21 in de Top 40 en nummer 17 in de Single Top 100 het gevolg. In Japan was nummer drie de hoogste notering.

The Kick Inside bereikte de derde plaats op de Britse albumlijst en voor de verkoop van ruim 300.000 exemplaren ontving Kate Bush hiervoor een platina onderscheiding. In Nederland was nummer twee in de Albumlijst van de Stichting Nederlandse Top 40 de hoogste notering, terwijl het bij concurrent Mega Album Charts zelfs nummer één werd. Voor ruim 100.000 stuks kreeg Kate hier een platina plaat voor. Platina onderscheidingen waren er ook in Australië en Canada.

Het album werd in 1978 uitgebracht op vinyl, met in totaal vier verschillende hoezen. In enkele Spaanstalige landen, zoals Argentinië, werd het album onder de titel La Patada Interior (de Spaanse vertaling van The Kick Inside), uitgebracht. Verder verscheen het album op muziekcassette en 8-track cassette. Ook kwamen er picture disc versies uit. In 1984 kwam de eerste cd-versie uit, later gevolgd door geremasterde cd’s, op zowel EMI als sublabels hiervan, zoals Parlophone. Volgens Discogs zijn er in elk geval 188 verschillende uitgaven van het album bekend in diverse formaten.