Op 9 april 1978 werd Long Live Rock ‘N’ Roll van de Brits-Amerikaanse hardrockband Rainbow uitgebracht op het Polydor-label. Het was het derde album van de band van gitarist Ritchie Blackmore en het laatste met zanger Ronnie James Dio. Rainbow werd in 1975 door Blackmore opgericht nadat Deep Purple was gestopt, omdat met name David Coverdale en Glenn Hughes geen interesse hadden in de richting die hij op wilde gaan met de band. Hij lijfde de muzikanten van de Amerikaanse groep Elf in, vooral omdat hij Dio als zanger wilde hebben. Na de eerste langspeelplaat en de daaropvolgende tournee ontsloeg hij alle bandleden, behalve Dio.

De opnames werden gemaakt in de maanden mei-juli en in december 1977 in The Strawberry Studio, Château d’Hérouville, Frankrijk, met Martin Birch als producer, die dat ook bij de voorgaande twee albums had gedaan.

In april 1977 begonnen Ritchie Blackmore, Ronnie James Dio en Cozy Powell in deze studio met het opnemen van demo’s. De keyboardpartijen werden oorspronkelijk ingespeeld door voormalig Rainbow-lid Tony Carey, terwijl baspartijen door Mark Clarke werden ingespeeld. Clarke moest al snel het veld ruimen en als gevolg daarvan speelde Blackmore zelf deze partijen in. Eind juli waren zeven tracks als demo opgenomen. De opnames werden daarna stilgelegd omdat de band tot in de herfst door Europa ging toeren met Bob Daisley op bas en David Stone op toetsen. In december ging de band de studio weer in om het album af te ronden, ook werd een laatste track opgenomen, Gates Of Babylon getiteld. Hoewel Daisley en Stone op de hoes worden vermeld, spelen ze maar op respectievelijk drie en vier songs. Stone schreef een gedeelte van Gates Of Babylon, al werd dat nooit vermeld.

De muzikanten op het album: Ronnie James Dio (leadzang), Ritchie Blackmore (gitaren, basgitaar), Cozy Powell (drums, percussie), Bob Daisley (basgitaar op Gates of Babylon, Kill The King en Sensitive To Light), David Stone (keyboards op Gates Of Babylon, Kill The King, The Shed en piano-outro op L.A. Connection) en Tony Carey (keyboards op Long Live Rock ‘N’ Roll, Lady Of The Lake en Rainbow Eyes). Verder werkten mee: Bavarian String Ensemble gedirigeerd door Rainer Pietsch (op Gates Of Babylon), Ferenc Kiss, Nico Nicolic (viool op Rainbow Eyes), Ottmar Machan (viola op Rainbow Eyes), Karl Heinz Feit (cello op Rainbow Eyes) en Rudi Risavy (fluit op Rainbow Eyes).

Het originele album telt acht tracks en duurt een kleine veertig minuten. Op twee na zijn alle songs door Ritchie Blackmore (muziek) en Ronnie James Dio (tekst) geschreven. Kant A opent met Long Live Rock ‘N’ Roll, gevolgd door Lady Of The Lake, L.A. Connection en Gates Of Babylon. Kant B: Kill The King (Blackmore, Dio, Cozy Powell), The Shed (Subtle) (Blackmore, Dio, Powell), Sensitive To Light en afsluiter Rainbow Eyes.

Kill The King was al sinds halverwege 1976 de opener van de concerten en stond voor het eerst op het live-album On Stage, dat in juli 1977 werd uitgebracht. Tijdens de concerten in 1977 en 1978 waren alleen titelsong Long Live Rock ‘N’ Roll en Kill The King gespeeld, alhoewel L.A. Connection wel enkele keren tijdens de Amerikaanse tour werd gespeeld. Ronnie James Dio speelde met zijn band Dio tussen 2004 en zijn dood in 2010 Kill The King, Gates of Babylon en Long Live Rock ‘N’ Roll.

Het hoesontwerp, een tekening van de bandleden, werd gemaakt door Debbie Hall. Het album kwam in eerste instantie uit met een klaphoes, latere versies hadden een enkele hoes. Op de binnenkant van de klaphoes is een publieksfoto te zien, die overigens niet bij een Rainbow concert is gemaakt, maar bij een concert van de Canadese progressieve rockband Rush. Alle verwijzingen naar die band (sjaaltjes, shirts, etc.) zijn simpelweg weggeretoucheerd!

Naast op vinyl werd het album ook uitgebracht op muziekcassette en 8-track cassette. In 1987 kwam de eerste cd-versie uit, in Europa. Later volgde de rest van de wereld. In 1993 kwam een geremasterde cd uit in Japan. April 1999 zag de release van een nieuwe remaster voor de Amerikaanse markt, enkele maanden later volgde de Europese release. In 2012 kwam het album in een luxe uitvoering op de markt, als dubbel-cd. Disc 1 het geremasterde originele album en op de tweede disc staan veertien outtakes en live-versies. In april van 2012 kwam er een picturedisc-versie uit in het kader van Record Store Day.

Het album kreeg veel positieve recensies en deed het goed qua verkopen. In ons land werd nummer elf op de albumlijst bereikt, in het VK zelfs nummer zeven, wat een zilveren plaat betekende voor de verkoop van tenminste 60.000 exemplaren in 1978. Long Live Rock ‘N’ Roll was de eerste single, deze bereikte nummer 33 in de Britse singleslijst; L.A. Connection was single nummer twee, deze kwam tot 40 in die lijst.

In juli 1979 kwam de opvolger Down To Earth uit (met een nieuwe zanger, Graham Bonnet, en een nieuwe bassist, ex-Deep Purple bassist Roger Glover), dat een meer commerciële opzet had en dit resulteerde in een behoorlijke hit in de vorm van de single Since You Been Gone.