Op 10 februari 1978 werd het gelijknamige debuutalbum van de Amerikaanse hardrockband Van Halen wereldwijd uitgebracht op het Warner Brothers-label. De plaat werd uiteindelijk een multimillionseller, wat de band een diamanten onderscheiding opleverde, voor de verkoop van meer dan tien miljoen exemplaren in de Verenigde Staten alleen. De lp bevat twee grote hits, Runnin’ With The Devil en (de Kinks-cover) You Really Got Me.

De band Van Halen werd in 1972 opgericht in het Californische Pasadena door de broers Edward (beter bekend als Eddie) en Alex van Halen, die respectievelijk werden geboren in Nijmegen en Amsterdam. In 1962 verhuisde de familie naar Pasadena, waar beide broers klassiek pianoles hadden, tot ze de rock & roll ontdekten en bandjes begonnen. Met bassist Michael Anthony en zanger David (Lee) Roth werd de band Van Halen opgericht. De bandnaam werd door Roth bedacht, hij vond dat een sterke naam, net zoals de bandnaam Santana (genoemd naar oprichter Carlos Santana). Halverwege 1977 werd de groep tijdens een optreden ontdekt door platenbaas Mo Ostin en Ted Templeman, die de band tekenden voor Warner Brothers. Daarvoor hadden ze al een demo opgenomen met Gene Simmons van KISS.

De opnames werden gemaakt vanaf 30 augustus 1977 tot in september van dat jaar, in de Sunset Sound Recorders-studio in Hollywood, California. Voor de productie was Templeman verantwoordelijk, die al naam had gemaakt met succesvolle albums van The Doobie Brothers en Montrose. Maar liefst vier opnametechnici werkten mee: Donn Landee (hoofdtechnicus), Peggy McCreary, Kent Nebergall en Logan Jervis. De coördinatie van de opnames was in handen van Jo Motta.

Two-hand-tapping
De unieke gitaarsound van Eddie Van Halen, met name zijn two-hand tapping-gitaartechniek, zorgde voor een specifieke en zeer unieke sound, die samen met de geweldige ritmesectie van Alex van Halen en Michael Anthony en de zeer flamboyante podiumpresentatie van David Lee Roth (op het album nog David Roth genoemd) al snel tot een grote populariteit in de VS en daarbuiten leidde. In ons land was VARA-dj Alfred Lagarde erg belangrijk voor de doorbraak van de band, hij draaide met name beide singles veelvuldig tijdens zijn succesvolle dinsdagmiddagprogramma Betonuur.

Alle songs op het album werden geschreven en gecomponeerd door de vier bandleden, met uitzondering van twee songs. Kant A opent met Runnin’ With The Devil, gevolgd door het instrumentale Eruption (een gitaarsolo-intro voorafgaand aan) You Really Got Me (Ray Davies), Ain’t Talkin’ ’bout Love en I’m The One. Kant B: Jamie’s Cryin’, Atomic Punk, Feel Your Love Tonight, Little Dreamer, Ice Cream Man (John Brim) en afsluiter On Fire.

De reacties van de muziekpers waren lang niet allemaal positief en eigenlijk werd de plaat pas goed gewaardeerd toen de band inmiddels een gevestigde naam was geworden. Maar de hardrockfans waren meteen enthousiast en ook onder collega-muzikanten was veel waardering voor de band en voor Eddie’s gitaarwerk in het bijzonder. In mei 1978 was de plaat al goed voor een gouden plaat in de States en in oktober werd de platina status al behaald. In 1996 bleek dat er alleen in de VS al ruim tien miljoen exemplaren waren verkocht, zoals gemeld goed voor een diamanten onderscheiding. Van Halen is dan ook de bestverkochte langspeler van de band, van de volgende albums werd alleen 1984 ook 10x platina in de States, vooral door de hitsingle Jump. Het album bereikte in 1978 de negentiende plaats op de Billboard albumlijst, tot nummer 117 aldaar kwam de cd versie in 1984. In Nederland was nummer 18 de hoogste notering, overigens pas in 1980. De single You Really Got Me bereikte in de Billboard Pop Singles hitlijst nummer 36, in ons land werd het een top tien hit, want nummer acht op de Top 40 was de hoogste plek (in 1978). Met Runnin’ With The Devil werd nummer 84 bij Billboard bereikt en bij ons (in 1980) nummer 33 op de Top 40. De derde single, Ain’t Talkin’ ‘Bout Love wist de hitlijsten niet te halen.

Het album Van Halen werd uitgebracht op vinyl, muziekcassette en 8-track cassette. In 1984 werd de eerste cd-versie uitgebracht. In 1998 volgde een geremasterde cd en in 2000 een HD-CD versie. In 2015 kwam er een remaster op 180 grams vinyl uit. In maart 1979 werd de opvolger uitgebracht, onder de titel Van Halen II, wat ook een groot succes werd, want 5x platina in de VS!