Op 8 december 1976 wordt het vijfde studioalbum van de Amerikaanse countryrockband Eagles uitgebracht, onder de titel Hotel California. Het is de bekendste en meest succesvolle plaat van de band (de Greatest Hits-compilaties niet meegerekend). Het album werd op vinyl, 8-track en muziekcassette op het Asylum-label uitgebracht en was de opvolger van One Of These Nights en compilatie Their Greatest Hits (1971–1975), beide uit 1975.

De opnames werden tussen maart en augustus 1976 gemaakt in twee studio’s: Criteria Studios, Miami, Florida en de Record Plant Studios, Los Angeles, Californië. Voor de productie tekende, evenals bij One Of These Nights, de befaamde producer Bill Szymczyk; hij was tevens hoofdverantwoordelijk voor de mix. Het was de eerste Eagles-langspeelplaat met nieuwe gitarist Joe Walsh (bekend van de band James Gang en zijn solocarrière), die de vertrokken Bernie Leadon had opgevolgd. Het was daarnaast de laatste studioplaat met bassist Randy Meisner, die later werd opgevolgd door Timothy B. Schmit. De andere muzikanten waren Don Felder (gitaren, pedal steel-gitaar, slidegitaar, backing vocals), Glenn Frey (gitaren, piano, clavinet, synthesizer, zang) en Don Henley (drums, percussie, synthesizer, zang). Alle Eagles-leden, met uitzondering van Don Felder, zingen minstens één van de songs op het album.

Op Hotel California staan negen songs en de totale speelduur is 43:28 minuten. Kant A opent met de titeltrack, gezongen door Don Henley en geschreven door Don Felder, Don Henley en Glenn Frey. New Kid In Town is track twee, gezongen door Glen Frey en geschreven door J.D. (John David) Souther, Don Henley en Glenn Frey. De derde track is Life In The Fast Lane, dat weer door Don Henley gezongen wordt en geschreven is door Joe Walsh, Don Henley en Glenn Frey. De vierde track is Wasted Time, opnieuw gezongen door Don Henley en geschreven door Don Henley en Glenn Frey. Kant B opent met Wasted Time (reprise), een instrumentaaltje van 1:22 dat werd geschreven door Don Henley, Glenn Frey en Jim Ed Norman. Victim Of Love is de tweede track, die opnieuw door Don Henley werd gezongen en geschreven door Don Felder, J.D. Souther, Don Henley en Glenn Frey. Op de derde track, Pretty Maids All In A Row is Joe Walsh de zanger en hij schreef deze song samen met Joe Vitale. Track vier is Try and Love Again, gezongen en geschreven door Randy Meisner. Afsluiter is The Last Resort, gezongen door Don Henley en geschreven door Don Henley en Glenn Frey; het is de langste (7:28) song van het album.

Succes
Het album kreeg wereldwijd lovende recensies en werd ook door het grote publiek omarmd; op de eerder genoemde Greatest Hits-compilatie na is het de bestverkochte Eagles-langspeler. Het album kwam op nummer vier van de Billboard 200 en stond na vier weken op nummer één, waar ie maar liefst acht weken bleef staan. In de eerste week werd in de VS de platina status al bereikt en binnen één jaar waren er daar al zes miljoen exemplaren verkocht; in juli 1978 waren er wereldwijd al 9,5 miljoen van verkocht. In 2001 waren er in de VS al zestien miljoen exemplaren verkocht, wat 16x platina opleverde. Inmiddels zijn er al minstens zeventien miljoen exemplaren in de States verkocht en wereldwijd ruim 32 miljoen, over bestsellers gesproken… De eerste single was New Kid In Town, die in februari 1977 op nummer één van de Billboard Hot 100 terecht kwam; de opvolger Hotel California stond daar in mei 1977.

Het album bereikte in diverse landen de eerste plaats op de albumhitlijsten: Australië, Canada, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen en de Verenigde Staten. In ons land was het de bestverkochte langspeelplaat van 1977 en eind 1978 stond ie op nummer 78! Dat de titelsong een onuitwisbare indruk heeft achtergelaten zal niemand betwisten. Ook dit jaar weer in de top 3 van de Top 2000 van NPO Radio 2, al bereikte de single in ons land in 1977 slechts nummer zes op de top 40 (en nummer 8 op de Top 100). In Canada en de VS werd wel nummer één van de singleslijsten bereikt.

In 1984 bracht Asylum Records het album op cd uit, in 1988 een geremasterde versie in Japan en in 1992 wereldwijd. In 2001 kwam er een 5.1 mix uit op DVD-Audio, gemixt door Elliot Scheiner en Bill Szymczyk. Op deze schijf ook een interview met Bill Szymczyk over het opnameproces.