Op 11 oktober 1977 werd het album Point Of Know Return van de Amerikaanse progressieve rockband Kansas uitgebracht op de labels Kirshner en later op Legacy/Epic (onderdeel van CBS/Columbia). Het was de vijfde langspeelplaat van de uit de gelijknamige Amerikaanse staat afkomstige groep en de opvolger van Leftoverture uit 1976. Het grote succes van dit album werd mede bereikt door de wereldhit Dust In The Wind.

De opnames werden gemaakt in juni en juli 1977 in twee studio’s: Woodland Sound, Nashville, Tennessee en Studio In The Country, Bogalusa, Louisiana. De productie was in handen van Jeff Glixman, wat hij al sinds het tweede album van de band deed. De opnametechniek werd verzorgd door Terry Becker en Jeff Glixman. De mastering deed George Marino.

De band bestond in deze periode uit de volgende muzikanten: Steve Walsh (leadzang – behalve op Lightning’s Hand -, orgel, synthesizers, vibrafoon, piano, backing zang, percussie), Robby Steinhardt (violen, viola, backing zang, lead zang op Lightning’s Hand, Sparks Of The Tempest en Hopelessly Human), Kerry Livgren (synthesizers, piano, clavinet, elektrische en akoestische gitaren, percussie), Rich Williams (elektrische en akoestische gitaren, effectpedalen), Dave Hope (basgitaar) en Phil Ehart (drums, timpani, bellen, percussie). Op de hoes staat bij elke muzikant een niet bestaand muziekinstrument vermeld, zoals Rinauldo Whistling Machine en Peabody Chromatic Inverter.

Het album
Point Of Know Return telt tien songs, waarvan de meeste (zes) zijn geschreven door Steve Walsh en Kerry Livgren samen. Kant A opent met titeltrack Point Of Know Return (Phil Ehart, Robby Steinhardt, Steve Walsh) en daarna Paradox, The Spider (Steve Walsh), Portrait (He Knew) en Closet Chronicles. Kant B: Lightning’s Hand, Dust In The Wind (Kerry Livgren), Sparks Of The Tempest, Nobody’s Home en afsluiter Hopelessly Human (Kerry Livgren). De totale speelduur is 44:24.

De hoes, waarop een zeilschip te zien is dat bijna van de platte aarde afvalt, is ontworpen door Rod Dyer, die uitvoerde wat de bandleden bedacht hadden.

Het album werd uitgebracht op vinyl, 8-track cassette en muziekcassette (zowel met als zonder Dolby ruisonderdrukking). De eerste cd-versie kwam in 1986 in de VS uit, in 1988 ook in Europa. In 2010 kwam er een geremasterde vinylversie uit. In 2002 kwam er een cd-reissue uit, met twee bonustracks: Sparks Of The Tempest (live-opname uit Merriweather Post Pavilion, MD) en Portrait (He Knew) (Remix).

Het album was een groot succes in de VS, waar nummer vier werd bereikt op de Billboard Pop Album Charts. In ons land was nummer 27 de hoogste notering op de albumlijst van de Stichting Nederlandse Top 40. In Amerika kreeg de band een platina onderscheiding voor de plaat.

Van het album werden drie singles ‘getrokken’: Point Of Know Return die tot nummer 28 op de Pop Singles Chart van Billboard kwam en tot dertien in Canada; Dust In The Wind werd nummer zes op die lijst en zelfs tot nummer één in Canada en 19 in ons land. De single leverde de band een gouden plaat op in de VS en in Canada. Portrait (He Knew) tenslotte bereikte nummer 64 op de Pop Singles Chart van Billboard, van hitparadenoteringen in andere landen is niets bekend. Nadat Kerry Livgren zich tot het christendom had bekeerd, nam hij een nieuwe en aangepaste versie op met zijn band AD. Ging de tekst oorspronkelijk over Albert Einstein, in de nieuwe versie die Portrait II werd getiteld, was Jezus Christus de hoofdpersoon.

Kansas bestaat anno 2017 nog steeds, ook al zijn er de afgelopen jaren meerdere bezettingswisselingen geweest. In 1991 vertrok Kerry Livgren, om in 1999 weer terug te keren om het album Somewhere To Elsewhere op te nemen (in zijn eigen studio), maar in 2000 vertrok hij alweer. In 2014 stapte Steve Walsh op om van zijn pensioen te gaan genieten. De huidige line-up heeft nog twee originele bandleden: Phil Ehart en Rich Williams. Begin november komt er een 40th Anniversary Edition uit van Leftoverture, onder de titel Leftoverture Live & Beyond; de band toert onder dezelfde naam al sinds het najaar van 2016 door met name de Verenigde Staten; in elk geval duurt deze tournee tot 16 december a.s.
De eerder geplande Europese tournee werd gecanceld vanwege de terreurdreigingen in de wereld.