Alive! is het eerste live-album van de shockrockformatie KISS. Het is een dubbel-lp en bevat zestien nummers van de eerste drie studioplaten (KISS, Hotter Than Hell en Dressed To Kill) van Paul Stanley, Gene Simmons, Ace Frehley en Peter Criss. Alive! was een doorbraak voor de band en het album wordt gezien als een mijlpaal in de rockgeschiedenis op het gebied van liveplaten. De titel is een hommage aan Slade Alive (1972) van Slade, een inspiratiebron voor KISS.

Alive! deed het commercieel zeer goed, want het werd het eerste KISS-album dat de top 10 haalde en de dubbelaar verbleef maar liefst 110 weken in de Amerikaanse albumhitlijst. De release kreeg voornamelijk positieve kritieken, maar er werd behoorlijk getwijfeld, net zoals bij het legendarische Judas Priest-livealbum Unleashed In The East, of het wel een ‘echte’ liveplaat was. Volgens veel journalisten was Alive! een groot overdubalbum. Producer Eddie Kramer beweerde zelfs dat de enige originele opnames de drumpartijen van Peter Criss zijn. Alive! wordt ook wel omschreven als de grootste hits van KISS uit de jaren 1973-1975 met toegevoegde publieksgeluiden, maar dat klopt natuurlijk toch niet helemaal. Wel is de plaat een echt tijdsdocument en klinkt het anno 2015 allemaal een beetje te gelikt en gekunsteld.

Toch staat er wel een aantal zeer goede rocknummers op, zoals de flitsende opener Deuce, het vette Got To Choose en de rockende hits Rock And Roll All Nite en Let Me Go, Rock ’N Roll. Op de setlist is trouwens nog wel het een en ander aan te merken, want songs als She, Parasite, Hotter Than Hell en 100,000 Years zijn nou niet echt geweldige KISS-tracks. Vooral de zeer zwakke drumsolo (en dat is een behoorlijk eufemisme) en het gezwets van Stanley tijdens 100,000 Years zijn echt niet meer van deze tijd en komen een beetje zielig over. Ook het alcoholpraatje van Stanley bij het nummer Cold Gin is waarschijnlijk typisch iets voor KISS, maar het zou in deze tijd nogal controversieel kunnen zijn.

Toch is Alive! een echt arenarockalbum en representatief voor de jaren zeventig, want je weet precies wat je kunt verwachten. Elke zichzelf respecterende rockband bracht dan ook een dubbel-livealbum uit en dus behoort Alive! gewoon in elke rockverzameling.

“You wanted the best and you got the best, the hottest band in the world”