In oktober 1976 wordt het live-album Made In Europe van Deep Purple (MK III) uitgebracht op het label EMI/Purple in het Verenigd Koninkrijk en Europa en op Warner Brothers in de Verenigde Staten. Het is de enige live-registratie die indertijd van deze bezetting werd uitgebracht. Het album verscheen op vinyl (met klaphoes) en op muziekcassette.

De MK III-bezetting bestaat uit David Coverdale (zang), Glenn Hughes (zang, basgitaar), Ritchie Blackmore (gitaar), Jon Lord (toetsen) en Ian Paice (drums). Kort na de Europese tournee van 1975 verliet Ritchie Blackmore de band en werd Deep Purple MK III opgeheven, om in juni als MK IV, met de Amerikaanse gitarist Tommy Bolin als opvolger van Blackmore slechts één album, Come Taste The Band, uit te brengen. Deze line-up speelde in maart 1976 zijn laatste concert, in Liverpool.

De opnames voor Made In Europe werden tijdens de Europese tournee van 1975 gemaakt tijdens drie concerten in Graz (Oostenrijk) op 4 april, Saarbrücken (Duitsland) op 5 april en Parijs op 7 april. Voor de opnames was de beroemde Rolling Stones Mobile gehuurd, die indertijd ook was gebruikt voor Machine Head (van MK II) in Montreux. Volgens de informatie op de in 1996 uitgebrachte dubbel-cd MK III: The Final Concerts (ook bekend als Archive Alive) waren de meeste opnames afkomstig van het Saarbrücken-concert.

Ritchie (op de voorkant van de hoes als Richie vermeld) Blackmore had al tijdens het eerste deel van de Europese tournee besloten om aan het eind ervan uit de band te stappen, iets wat de overige bandleden niet wisten. Het management wist dit wel en besloot om de laatste drie optredens op te nemen. De opnametechniek werd verzorgd door Mick Mckenna, Tapani en Martin Birch. De mixage werd gedaan door Ian Paice en Martin Birch, terwijl de productie wordt toegeschreven aan Deep Purple en Martin Birch.

Een tijdje na het aflopen van de tournee maakte Jon Lord in een interview bekend dat er opnames waren gemaakt voor een binnenkort te verschijnen dubbelalbum. Later werden deze plannen geschrapt en werd besloten er een enkele plaat van te maken. Op het album staan uitsluitend live-versies van songs van beide MK III-studioalbums Burn en Stormbringer. Kant A opent met Burn (Ritchie Blackmore, David Coverdale, Glenn Hughes, Jon Lord, Ian Paice), gevolgd door een lange (11:32) versie van Mistreated (Blackmore/Coverdale), waarin een stukje van Rock Me Baby (van Joe Josea en B.B. King) is verwerkt. Track drie is Lady Double Dealer (Blackmore/Coverdale). Kant B bevat slechts twee tracks, You Fool No One (Blackmore, Coverdale, Hughes, Lord, Paice) dat 16:42 duurt, inclusief drumsolo van Ian Paice, en afsluiter Stormbringer (Blackmore/Coverdale). De totale speelduur is 45:47. Het hoesontwerp is gemaakt door Phil Duffy / Cream en de live-foto van de band is gemaakt door Fin Costello.

Het album kwam terecht in de volgende hitlijsten: West-Duitsland op nummer 10, Verenigd Koninkrijk nummer 12, Zweden op 25 en Nieuw-Zeeland op 32. In ons land stond het album zeven weken in de Veronica-albumlijst, waarbij nummer 30 de hoogste notering was.

Made In Europe kreeg niet al te beste kritieken, mede door de nogal belabberde geluidskwaliteit van de originele release, waarbij het ook opviel dat er (waarschijnlijk van andere concerten overgenomen) geluiden te horen waren, zoals gefluit (duidelijk meerdere keren werd exact hetzelfde fragment gebruikt) en geklap van het publiek. Ook schijnen er naderhand meerdere overdubs te zijn gedaan in de studio.

In 1990 kwam het album via EMI (en Metal Blade in de VS) op cd uit, die aanmerkelijk beter klinkt dan de originele release. In 1996 werd de dubbel-cd MK III: The Final Concerts op het Connoisseur Collection-label (ook bekend als Archive Alive op het Navarre-label) uitgebracht met een uitgebreidere selectie van de songs. In 2014 werd bekendgemaakt dat er begin 2015 een uitgebreide cd box zou verschijnen, met daarop de opnames van alle drie de concerten.