Op 6 juni 1975 werd het derde verzamelalbum van The Rolling Stones, Metamorphosis getiteld, uitgebracht op het ABKCO-label van Allen Klein (de voormalige Stones-manager) in de VS. Als producers worden Andrew Loog Oldham en Jimmy Miller genoemd. 

Op dezelfde datum werd op het Rolling Stones-label de verzamelaar Made In The Shade uitgebracht, met daarop recenter materiaal (vooral hits) van de periode waarin de band zijn eigen label had gelanceerd. Deze verzamelaar kwam uit om de eerste tournee met Ronnie Wood op gitaar te promoten. De dag nadat werd bekendgemaakt dat Mick Taylor de band had verlaten, werd Wood gepresenteerd. Hij had al meegewerkt aan het studioalbum Black And Blue.

Na de release van de vorige compilatie Hot Rocks 1964–1971 in 1971, werd een album met als titel Necrophilia samengesteld, met behulp van Andrew Loog Oldham, met diverse niet eerder uitgebrachte outtakes (eigenlijk afdankertjes) uit de periode dat de band bij Decca/London onder contract stond. Toen dit project niet werd uitgevoerd, werd More Hot Rocks (Big Hits & Fazed Cookies) uitgebracht, maar de meeste niet eerder uitgebrachte songs werden in de vrieskast gezet voor toekomstig gebruik. Om het geheel wat meer autoriteit te geven bemoeide Bill Wyman zich er in 1974 mee, hij gaf er de titel Black Box aan. Maar helaas, Allen Klein wilde er meer songs van Mick Jagger/Keith Richards op, vanwege financiële redenen en dus bleef Wymans versie in de kast. In plaats daarvan werd Metamorphosis uitgebracht, met onder meer Mick Jagger’s solohit Memo From Turner.

De meeste songs op kant 1 van het album zijn demo’s die door Jagger en Richards werden geschreven voor andere artiesten. Onder de sessiemuzikanten die op deze tracks meespelen waren bekende muzikanten als Big Jim Sullivan op gitaar, Clem Cattini op drums en Jimmy Page op gitaar. Deze songs waren niet bedoeld om door de Stones uitgevoerd en uitgebracht te worden. Op vrijwel alle tracks is Mick Jagger als enige Rolling Stone te horen. Terwijl Out Of Time en Heart Of Stone al bekend waren zijn de versies op Metamorphosis drastisch anders. Op kant 2 staan niet eerder verschenen songs die de band opnamen tot aan de Sticky Fingers-sessies in 1970.

De kritieken op Metamorphosis waren niet mals, Allen Klein werd ervan beschuldigd mee te willen profiteren van het succes van de Amerikaanse zomertour. Desondanks werd nummer 8 in de Amerikaanse albumlijst bereikt, maar slechts nummer 45 in het VK. Twee singles werden uitgebracht: Out Of Time (waarbij Jagger over dezelfde backing track zingt als Chris Farlowe’s versie uit 1966) en een cover van Stevie Wonders I Don’t Know Why. Beide singles werden bescheiden hits.

Metamorphosis werd in het VK uitgebracht met 16 tracks, terwijl de Amerikaanse versie er slechts 14 had; namelijk zonder de tracks Some Things Just Stick In Your Mind en We’re Wastin’ Time. Tien songs zijn van de hand van Jagger/Richards. Andere componisten/tekstschrijvers zijn Hudson Whitaker, Andrew Loog Oldham/Keith Richards, Stevie Wonder en Bill Wyman.

I Don’t Know Why werd op 3 juli 1969 opgenomen, op de avond dat het nieuws van het overlijden van Brian Jones’s dood bekend werd, tijdens de opnamesessie voor Let It Bleed. De muziek na de stop in de song werd later opgenomen en toegevoegd. De tweede slidegitaarsolo van Mick Taylor is een kopie van de eerste solo. De song werd eerst toegeschreven aan Jagger, Richards en Taylor op  de eerste persing van het album. Deze werden op de tweede persing gecorrigeerd en ook op de SACD-versie uit 2002; het is namelijk een Jagger/Richards-compositie.

Naast de eerder genoemde sessiemuzikanten deden onder meer de volgende muzikanten mee (meestal maar op één song): Ry Cooder (gitaar), Nicky Hopkins (piano), Jimmy Miller (percussie), Brian Jones (autoharp), Bobby Keys (sax), Al Kooper (gitaar), Jim Capaldi (drums), Steve Winwood (orgel) en Stephen Stills (gitaar).

In augustus 2002 werd de Britse versie geremasterd en als een sacd-digi-pack uitgebracht door ABKCO Records.