Op 25 februari 1977 wordt het debuutalbum van ex-Genesis-zanger Peter Gabriel uitgebracht op het Charisma-label in het VK en Europa en Atco in de VS. Het album krijgt, evenals de hierop volgende drie platen, als titel Peter Gabriel mee. Op latere persingen werd op de hoes en het label vaak ‘Peter Gabriel 1’ vermeld. Op de officiële website staat het album als ‘Peter Gabriel 1 (Car)’, omdat op de voorkant van de hoes immers een auto te zien is. Op deze langspeelplaat staat ook de eerste solohitsingle van Gabriel, Solsbury Hill, waarmee hij grote bekendheid verwierf.

In 1975 stapte Peter Gabriel uit de progressieve rockgroep Genesis, na een succesvolle periode met deze band, waarvan hij medeoprichter was. Het laatste Genesis-album waaraan hij meewerkte was The Lamb Lies Down On Broadway, waarvoor hij het merendeel van de teksten schreef. Omdat de onderlinge verhoudingen tussen Gabriel en de overige bandleden steeds slechter werden en vanwege zijn huwelijksproblemen besloot hij, tijdens de tournee om The Lamb Lies Down On Broadway te promoten, op 15 augustus 1975 uit de band te stappen en een solocarrière te beginnen.

De opnames voor het album werden over een periode van een half jaar, tussen juli 1976 en januari 1977, gemaakt in drie verschillende studio’s: The Soundstage in Toronto, Canada, Morgan Studios in Londen en Olympic Studios in Londen. Als producer trok Gabriel Bob Ezrin aan, die al een grote naam had opgebouwd met zijn productiewerk voor onder meer Alice Cooper (Love It To Death en Billion Dollar Babies) en KISS (Destroyer).

Het album
Het album telt negen songs, allemaal geschreven en gecomponeerd door Peter Gabriel, alleen Excuse Me schreef hij samen met Martin Hall. Kant A opent met Moribund The Burgermeister, gevolgd door Solsbury Hill, Modern Love, Excuse Me en Humdrum. Kant B opent met Slowburn en gaat verder met Waiting For The Big One, Down The Dolce Vita en afsluiter Here Comes The Flood. De totale speelduur is 41:42. De muziekcassetteversie had een iets andere volgorde van de tracks, waarschijnlijk om op die manier de beschikbare tapelengte zo economisch mogelijk te gebruiken. Peter Gabriel was later van mening dat het album overgeproduceerd was, met name van Here Comes The Flood vond hij dat. Mede daarom speelde hij deze song bij concerten met alleen (eigen) pianobegeleiding.

De muzikanten op het album werden door Gabriel en Ezrin uitgezocht: gitarist Robert Fripp (King Crimson), bassist Tony Levin (later ook in King Crimson), drummer Allan Schwartzberg, percussionist Jimmy Maelen, gitarist Steve Hunter en toetsenisten Jozef Chirowski en Larry Fast op synthesizers en programmeerwerk. Het London Symphony Orchestra is te horen op de songs Down The Dolce Vita en Here Comes The Flood. Peter Gabriel zelf bespeelde keyboards en verschillende fluiten en uiteraard verzorgde hij de zang op alle songs.

De hoes van het album is ontworpen door Peter Christopherson van kunstenaarscollectief Hipgnosis. Aan de voorkant zie je Peter Gabriel zitten op de passagiersstoel (het is een Engelse auto, dus met het stuur rechts) van een blauwe Lancia Flavia, eigendom van Hipgnosis-oprichter Storm Thorgerson. Op de achterkant van de hoes zie je Peter vanaf links zitten.

Het eerste Peter Gabriel-album werd op vinyl en muziekcassette uitgebracht. In 1977 kwam het album voor het eerst op cd uit, via Virgin Records. In 2002 verscheen een geremasterde versie op cd, via zijn eigen label Real World Records (gedistribueerd door Virgin) in het VK en via Geffen in de VS en Canada. In 2003 kwam er een sacd-versie uit op deze labels. In 2015 kwam het album op half speed (45 toeren) vinyl uit, als dubbel-lp set.

Het album was, mede door Solsbury Hill, een groot succes, bereikte in het VK de achtste plaats en in ons land nummer elf op de albumlijst en in de Amerikaanse Billboard Pop Albums Chart nummer 38. Het leverde Peter Gabriel in het VK een gouden plaat op.

Tour
Op 5 maart 1977 ging Peter Gabriel touren, eerst door de VS, met in zijn tourband gitarist Robert Fripp (soms onder het pseudoniem ‘Dusty Rhodes’), die soms ook buiten het podium meespeelde, Steve Hunter op gitaar, Tony Levin op bas, Larry Fast op synthesizers, Allan Schwartzberg op drums, Phil Aaberg op keyboards en Jimmy Maelen op percussie. De tournee kreeg als titel Expect The Unexpected mee en het eerste deel duurde tot april. Het Britse deel eindigde op 30 april. In het tweede deel van de Britse en daarna Europese tour stelde Gabriel een andere band samen, met daarin Sid McGinnis op gitaar, Tony Levin op bas, Jerry Marotta op drums en Bayette op keyboards. Deze tour begon op 30 augustus, werd Sightings In The Test Area During Autumn tour genoemd, en eindigde op 1 november 1977.