Het vijfde studioalbum van Queen, A Day At The Races, is vandaag precies veertig jaar oud. Net als de voorganger A Night At The Opera is deze plaat vernoemd naar een film van The Marx Brothers. De mannen van Queen namen de volledige productie op zich, ditmaal voor het eerst zonder vaste mede-producer Roy Thomas Baker.

Tien nummers telt de lp A Day At The Races, waarbij frontman Freddie Mercury en gitarist Brian May met elk vier nummers de hofleveranciers zijn. May is verantwoordelijk voor onder meer de plaat- en concertopener Tie Your Mother Down en de afsluitende song Teo Torriatte (Let Us Cling Together), dat door Chika Kujiraoka in het Japans is vertaald. Mercury tekende voor Good Old-Fashioned Lover Boy, The Millionaire Waltz en de ‘gospel’ Somebody To Love.

Het was voor de Britse band natuurlijk lastig om een plaat als A Night At The Opera te overtreffen. Dat album had natuurlijk Bohemian Rhapsody in zijn gelederen, evenals het epische The Prophet’s Song, de publiekslieveling Love Of My Life en het rockende I’m In Love With My Car. Desalniettemin leverde Queen met A Day At The Races een puike plaat af. Want een nummer als het al genoemde Tie Your Mother Down geldt nog steeds als een goede live-opener.

Somebody To Love, vooral geïnspireerd op Aretha Franklin, toont de brede muzikale interesse en grote muzikaliteit aan van Mercury. Het bleek een favoriet nummer bij het publiek te zijn; geen wonder dat George Michael dit lied ten gehore bracht tijdens The Freddie Mercury Tribute Concert.

Opnieuw mengde Queen progressieve popmuziek met klassieke en exotische invloeden. Was met A Night At The Opera de band al definitief gevestigd in het muzikale landschap, met A Day At The Races was het duidelijk dat er geen weg meer terug was: Queen zou ook in de vijftien jaar volgend op dit album aan de absolute top van de popmuziek blijven.