De titel van het zesde studioalbum van Black Sabbath verwijst naar de problemen met de voormalige manager van de band Patrick Meehan. De agressie in de muziek en de toon van de teksten op Sabotage spreken wat dat betreft boekdelen!

Sabotage is een van de betere Black Sabbath-albums en wordt vooral gekenmerkt door de weergaloze doom metal-riffs en gitaarmelodieën van Tony Iommi. Symptom Of The Universe, The Writ, Hole In The Sky en Megalomania behoren tot het beste songmateriaal dat Black Sabbath ooit op plaat heeft gezet. Vooral de laatstgenoemde song Megalomania, die bijna tien minuten klokt, is een heavy metal-meesterwerk van de hoogste orde. Iommi’s gitaargeweld en ook de krachtige vocalen van Ozzy maken dit nummer tot een voorbeeld van hoe mooi agressieve metal ook kan klinken!

Hole In The Sky, Symptom Of The Universe en The Writ zijn klassieke Black Sabbath-nummers, die zeker ook niet op de eerste twee albums hadden misstaan. Deze zware, ook vaak agressieve tracks staan bol van gitaarriffs en headbanging hooks, maar ook de snelle, melodieuze gitaarsolo’s van Iommi zijn om van te smullen!

Sabotage toont ook een andere muzikale kant van Sabbath, want de twee instrumentale nummers Don’t Start (Too Late) – een korte akoestisch gitaarsolo van Iommi – en Supertzar met het Londen Filharmonisch Koor verschillen nogal van de andere heavy songs. Ook Am I Going Insane (Radio), met een zeer pakkend refrein trouwens, is geen typische Sabbath-song. Hierin experimenteert de band vooral met synthesizers, net als op de voorganger Sabbath Bloody Sabbath.

Butler verzorgde normaal gesproken de teksten voor de songs, maar op Sabotage is de tekst van The Writ gepend door Ozzy. Het is een nogal pessimistische tekst en Ozzy gaat vooral tekeer tegen de corrupte muziekindustrie en met nadruk laat hij geen spaan heel van hun voormalige manager Meehan (“Are you Satan?”)

Ondanks dat de hoes van Sabotage tot een van de slechtste rockalbumhoezen aller tijden wordt gerekend, verkocht het album wel goed. Sabotage piekte in Engeland op plaats 7 en in Amerika op plaats 28. Belangrijker voor de band zelf was echter het feit dat de schrijvende pers zeer positief was over Sabotage!