Op 23 september 1977 werd het zesde album van de Amerikaanse jazz-rockband Steely Dan uitgebracht, onder de titel Aja, op het ABC-label. Vanwege de hoogwaardige geluidskwaliteit won het album de prestigieuze Grammy Award in de categorie ‘Best Engineered Non-Classical Recording’. Aja (uit te spreken als ‘Asia’ op z’n Engels) is het bestverkochte album van Steely Dan.

Steely Dan werd in 1972 opgericht door de enige vaste bandleden van begin tot eind: de op 3 september jl. overleden gitarist/zanger Walter Becker en zanger/toetsenist Donald Fagen. De bandnaam verwijst naar een in die tijd populair seksspeeltje, de gelijknamige en veel verkochte vibrator. Vanaf de oprichting maakte de band elk jaar een nieuw album: Can’t Buy A Thrill (1972), Countdown To Ecstasy (1973), Pretzel Logic (1974), Katy Lied (1975), The Royal Scam (1976) en in 1977 dus Aja.

Al deze albums werden geproduceerd door Gary Katz, die naast producer ook als A&R manager actief was en in deze functie onder meer Prince aan een platencontract hielp. Steely Dan was niet alleen geliefd bij de albumliefhebbers, want ook had de band meerdere singlehits gescoord, zoals Do It Again en Reelin’ In The Years (1972), Rikki Don’t Lose That Number (1973) en Haitian Divorce (1976).

De opnames werden in diverse studio’s gemaakt: The Village Recorder, West Los Angeles; Producer’s Workshop, Hollywood; Warner Bros studios, Burbank; ABC Recording Studios, New York City; Sound Labs, Hollywood en A&R studios, Manhattan.

Aan de opnames werkten naast Becker en Fagen ca. veertig andere muzikanten mee. Een greep hieruit: Joe Sample (electronische piano en Hohner Clavinet), onder de gitaristen: Larry Carlton, Lee Ritenour, Dean Parks en Jay Graydon, op basgitaar: Chuck Rainey, op drums: Paul Humphrey, Steve Gadd, Bernard Purdie, Rick Marotta, Ed Greene en Jim Keltner. Verder Wayne Shorter (tenor saxofoon) en op backing vocals onder meer: Michael McDonald (The Doobie Brothers) en Timothy B. Schmit (Eagles) en Clydie King, Rebecca Louis, Sherlie Matthews en Venetta Fields. Naast producer Gary Katz werkten aan de techniekkant mee: Stephen Diener (Executive producer namens ABC Records) en de opnametechnici: Roger Nichols, Elliot Scheiner, Al Schmitt en Bill Schnee. De mastering werd gedaan door Bernie Grundman.

Het album
Op Aja staan zeven songs, die allemaal werden geschreven en gecomponeerd door Walter Becker en Donald Fagen. Kant A opent met Black Cow, gevolgd door titelsong Aja en Deacon Blues. Kant B: Peg, Home At Last, I Got The News en afsluiter Josie. De totale speelduur is 39:58. Van het album warden drie singles gehaald: Peg (behaalde nummer 11 op de Billboard Hot 100), Deacon Blues (nummer 19 op die lijst) en Josie (nummer 26).

Het album kwam uiteraard op vinyl uit, in een klaphoes met bij de eerste persing een gladde opdruk, sommige versies hadden gekleurd vinyl (of zelfs doorzichtig). Daarnaast kwam er een 8-track cassetteversie en een muziekcassette uit. De eerste cd-versie kwam in 1984 uit, op het MCA Records-label. In 1988 bracht Mobile Fidelity Sound Lab een geremasterde cd uit, later in 1999, ook door MCA. In 2008 kwam er een SHM-cd uit in Japan door Geffen Records, in 2014 op hetzelfde label een SACD-versie. In 1999 kwam er een dvd uit in de Classic Albums serie, via Eagle Vision.

Aja bereikte de nummer drie positie op de Amerkaanse Billboard albumlijst en nummer vijf op de Britse albumlijst. In Nederland was nummer vijftien de hoogste notering op de albumlijst van de Stichting Nederlandse Top 40.

In juli 1978 won Aja de Grammy Award voor Best Engineered Non-Classical Recording. In 2003 werd het album toegevoegd aan de Grammy Hall Of Fame en bereikte nummer 145 op Rolling Stone’s The 500 Greatest Albums of All Time lijst. Het album wordt vaak genoemd als een van de best testopnamen voor audiofielen, vanwege de hoge kwaliteits productiestandaard. In 2010 werd Aja door de Amerikaanse Library Of Congress geselecteerd voor de United States National Recording Registry, vanwege de culturele, artistieke en historische betekenis ervan. Het album werd ook opgenomen in het boek 1001 Albums You Must Hear Before You Die.