Het zesde soloalbum van Neil Young, Tonight’s The Night, viert vandaag zijn veertigste verjaardag. Al in 1973 nam de Canadees de nummers op, maar vanwege het wat sombere karakter van de plaat werd Tonight’s The Night niet gelijk op de markt gebracht. Het zou namelijk niet passen na het succesvolle album Harvest uit 1972. Twee jaar na de opnames verscheen de lp alsnog in de winkels.

Het waren geen vrolijke dagen toen Neil Young zijn zesde soloalbum Tonight’s The Night opnam. Kort ervoor waren twee van Youngs directe naasten overleden door drugsgebruik. Bruce Berry, een van Youngs podium-medewerkers overleed aan een overdosis heroïne, nadat eerder Crazy Horse-gitarist Danny Whitten aan een overdosis was overleden. Tonight’s The Night is een reflectie van Young op het overlijden van deze twee mannen.

Het gros van de songs is in één dag, 26 augustus 1973, opgenomen, waardoor het een ‘live-studio’-album is geworden. Maar niet alles is die ene dag de opname-revue gepasseerd. Het nummer Come On Baby Let’s Go Downtown werd opgenomen tijdens het concert in Fillmore East, waarbij Whitten als gitarist en leadzanger te horen is. Het is het enige nummer op de plaat waarop de Crazy Horse te horen is.

Voor het nummer Lookout Joe riep Young de hulp in van The Stray Gators, met wie hij Harvest maakte. De begeleidingsband voor de andere Tonight’s The Night-nummers bestond uit sessiemuzikanten uit onder meer The Stray Gators en Crazy Horse, aangevuld met onder meer Nils Lofgren.

Wat betreft de hoes van Tonight’s The Night: binnenin is een concertrecensie geplaatst van OOR-journalist Constant Meijers. De tekst is ongewijzigd overgenomen. “Ik begreep niets van die tekst, en als iemand dan zo ziek en opgefokt is als ik in die tijd, dan lijkt alles wel op het Nederlands,” aldus de muzikant over deze keuze.