Band Of Gypsys is waarschijnlijk een van de beste concertregistraties aller tijden, ofschoon men na de release in 1970 daarover een andere mening had. De eerste liveplaat van gitaargod Jimi Hendrix, samen met Billy Cox en Buddy Miles, werd namelijk nogal kritisch ontvangen door de rockpers.

Band Of Gypsys is het eerste Hendrix-album zonder zijn originele band: The Jimi Hendrix Experience en tevens het enige album met Cox (bas gitaar) en Miles (drums). Verder bevat het album alleen maar nieuwe nummers en is Band Of Gypsys helaas ook het laatste album van de gitarist voor zijn dood in het najaar van 1970.

Het spetterende live-album werd opgenomen tijdens vier uitverkochte shows in de Fillmore East in New York, maar de zes nummers die uiteindelijk op de plaat terechtkwamen stammen alleen maar van de derde en vierde show. Band Of Gypsys was het vijfde opeenvolgende Hendrix-album dat een top 10-notering haalde, want de lp piekte op nummer 5 in Amerika en op 6 in Engeland.

De zes nieuwe nummers op het album verschillen qua stijl nogal van het vorige Hendrix-werk, want de muziek vertoont duidelijke funk- en r&b-invloeden. De twee nummers Changes en Gotta Live Together, geschreven en gezongen door Buddy Miles, laten zelfs soulinvloeden horen. Gelukkig blijven de gitaarsolo’s van de meester dominant en improviseert Hendrix veel, met name ook met effecten; o.a. het gebruik van een Uni-Vibe, een Fuzz Face-box en het beruchte wah-wah-pedaal.

Hoogtepunt van het album is zonder twijfel de anti-oorlogssong Machine Gun, waarin Hendrix laat horen waarom hij de beste gitarist aller tijden is, want hij soleert en improviseert daar zoals nooit te voren. Hendrix kondigt Machine Gun aan als: “To all the soldiers that are fighting in Chicago and Milwaukee and New York, oh yes and all the soldiers fighting in Vietnam”.

Band Of Gypsys opent natuurlijk met het fenomenale Who Knows, een bijna-jamsessie geschreven door Hendrix en gezongen door Miles en Hendrix. Het gitaarwerk is adembenemend, maar ook de funky, bluesachtige basriff van Cox draagt een aardig steentje bij aan dit swingende nummer. De r&b-achtige afwisselende vocalen van Hendrix en Miles zijn natuurlijk ook nog apart te noemen, hoewel een aantal recensenten de zang van Miles maar matig kon waarderen.

De andere twee composities van Hendrix, Power Of Soul (op het album Power To Love getiteld) en Message Of Love zijn een heerlijke mix van funk, rock, blues en r&b, gedomineerd door de solo’s en melodieën van Hendrix. Changes en We Gotta Live Together zijn gecomponeerd door Miles en worden ook voornamelijk door hem gezongen. Vooral Changes zou je kunnen omschrijven als een soul-achtig radiovriendelijk rocknummer met alweer vette gitaarhooks van Hendrix.

Band Of Gypsys kwam niet gemakkelijk tot stand. Hendrix en Eddie Kramer kozen uiteindelijk de nummers uit die op het album kwamen, zonder de hulp van Cox en Miles. Aan sommige tracks werd nog behoorlijk gesleuteld. Zo werd Gotta Live Together teruggebracht van 15 minuten tot de 5:51 versie op het album. Toen het album uitkwam was de Band Of Gypsys helaas alweer uit elkaar en het album kreeg nogal wat kritiek.

Het was volgens sommige recensenten het slechtste reguliere Hendrix-album dat hij heeft uitgebracht en vooral de zang en het drummen van Miles kregen er in sommige recensies behoorlijk van langs. Toch was Band Of Gypsys een commercieel succes, en terecht natuurlijk, want toen Hendrix overleed was Band Of Gypsys zijn meest verkochte album in Amerika sinds Are You Experienced? Het blijft nog steeds een van de beste live gitaaralbums allertijden, een must in elke goede rockcollectie.

In 1991 verscheen een geremasterde versie op Polydor met drie bonustracks, te weten: Hear My Train A Comin’ (van de eerste show), Foxy Lady en Stop (beide van de derde show). Helaas voor diehard fans, zoals ondergetekende, is deze cd bijna niet meer te krijgen…