Op 26 juni 1970 wordt Fire And Water, de derde langspeelplaat van de Britse heavy bluesrockband Free uitgebracht op het Island-label, in de VS op A&M en elders op Polydor. Met dit album en vooral door het succes van de afsluiter en single All Right Now werd de definitieve doorbraak van de band een feit. 

In 1969 werden de eerste twee Free-albums uitgebracht, Tons Of Sobs en Free. De band was een jaar eerder opgericht en speelde zijn eerste optreden op 18 april 1968 in de Nag’s Head pub in de wijk Battersea in Londen. De vier muzikanten waren erg jong, bassist Andy Fraser was vijftien jaar, gitarist Paul Kossoff zestien en de andere twee, zanger Paul Rodgers en drummer Simon Kirke waren achttien jaar. In november 1968 werd de bandnaam Free geïntroduceerd, bedacht door blueslegende Alexis Korner. In die periode werd ook de eerste langspeelplaat opgenomen, al werd die pas in het volgende jaar uitgebracht, op het Island-label.

De opnames voor Fire And Water vonden plaats tussen januari en juni 1970 in de Trident Studios en de Island Studios in Londen, onder productionele leiding van John Kelly en de vier bandleden, geassisteerd door de later dankzij zijn werk voor Queen beroemd geworden Roy Thomas Baker, die ook een deel van de opnametechniek verzorgde.

Het originele album telt slechts zeven songs en duurt ruim 35 minuten in totaal. Paul Rodgers is voor alle songs verantwoordelijk, samen met Andy Fraser voor vijf en eentje (Oh I Wept) samen met Paul Kossoff en de credits voor de song Mr. Big zijn voor de bandleden samen.

Het album opent met titelsong Fire And Water, waarbij opgemerkt moet worden dat deze in de originele versie 4:02 duurt, maar op de Amerikaanse versie slechts 3:41. Na Oh I Wept is Remember de derde track; dit is een bewerking van de song Woman By The Sea die voor de debuutplaat bestemd was, maar niet gebruikt. Kant A wordt besloten met Heavy Load. De tweede plaatkant opent met Mr. Big (een van de klassiekers van de band), gevolgd door Don’t Say You Love Me en afsluiter All Right Now. Dit is zonder enige twijfel de bekendste Free-song en wordt tot op de dag van vandaag nog tijdens concerten van zowel Paul Rodgers als Bad Company gespeeld. Toen Rodgers met Queen optrad, was All Right Now ook steevast onderdeel van de setlist. Op het album duurt deze 5:32, minuten terwijl de singleversie werd ingekort tot 4:13. De albumversie heeft een langere gitaarsolo en het tweede couplet wordt herhaald.

All Right Now was de eerste single van het album en werd wereldwijd een giga-hit. In 1970 bereikte de single nummer twee in de Britse hitlijsten en nummer vier in de Amerikaanse Billboard. In verscheidene landen werd de single een nummer één hit: Nederland, Oostenrijk, Denemarken, Frankrijk, Italië, Noorwegen en Zweden. Een bijzondere coverversie werd in 1979 opgenomen door Mike Oldfield. Deze verscheen op een zogenaamde flexidisc die alleen werd verspreid onder hooggeplaatst personeel van Virgin Records. Exemplaren van deze uitgave zijn dan ook zeer zeldzaam! All Right Now is een van de vaakst op de radio gespeelde songs ooit: in 2006 werd de song bekroond nadat deze in de Verenigde Staten meer dan drie miljoen keer op de radio was gedraaid!

In 2001 werd het album opnieuw op cd uitgebracht met vijf extra tracks, bestaande uit alternatieve versies: een van Oh I Wept, twee van Fire And Water en maar liefst drie van All Right Now. Zeven jaar later, in 2008, kwam het album uit als een Deluxe Edition dubbel-cd met maar liefst 23 extra tracks. De meeste daarvan waren eerder al verschenen op de boxset The Songs Of Yesterday, samen met vijf niet eerder uitgebrachte alternatieve versies.

Fire And Water is het bestverkochte Free-album, vooral door het succes van All Right Now. Op de Britse albumlijst werd nummer twee bereikt en in de States nummer 17. Helaas konden we niet achterhalen wat het album in ons land en andere landen heeft gedaan in de albumlijsten.