In oktober 1969 werd de tweede langspeelplaat van de Britse bluesrockband Free uitgebracht, met als titel Free, op het Island Records label. Door sommige mensen, vooral radio-dj’s, werd en wordt de band vaak The Free genoemd; onterecht, want dát was een Nederlandse soulgroep uit Rotterdam eind jaren zestig en niet deze band onder leiding van zanger Paul Rodgers, die vooral bekend is van de nummer 1-hit All Right Now uit 1970.

Free werd in 1968 in Londen opgericht door Paul Rodgers, gitarist Paul Kossoff, bassist Andy Fraser en drummer Simon Kirke. Begin 1969 kwam debuut-lp Tons Of Sobs uit, dat eind 1968 werd opgenomen. Hoewel dit album geen groot succes was, kwam er toch vrij snel een opvolger uit in de vorm van het, zoals de Engelsen dat zo mooi noemen, ‘selftitled’ album Free.

De opnames voor het album vonden tussen januari en juni 1969 plaats onder productionele leiding van Chris Blackwell, vrijwel zeker in de Island Studio in Londen, want Blackwell was de oprichter en baas van Island Records. Zonder Chris Blackwell hadden we zeer waarschijnlijk nooit gehoord van reggaemuziek en met name Bob Marley. Hij is dan ook niet voor niets in 2001 opgenomen in de Rock & Roll Hall Of Fame.

Op Free werken de songschrijvers Paul Rodgers en Andy Fraser, een samenwerking die op het debuutalbum begon, intensief samen. Zij schreven acht van de negen songs op Free, de negende (Trouble On Double Time) werd door de vier bandleden samen geschreven, dus ze zijn verantwoordelijk voor alle songs op het album. De basgitaar van Andy Fraser, die toen nog maar zestien jaar oud was, is op het album prominent te horen, het instrument wordt in feite gebruikt als ritme/slaggitaar die een mooie basis vormt met de sologitaar van Paul Kossoff.

Van het album werden twee singles uitgebracht: Broad Daylight en I’ll Be Creepin’, maar zij wisten de hitlijsten niet te halen. Het album Free wist in het Verenigd Koninkrijk de 22ste plaats op de albumlijst te behalen en flopte in de Verenigde Staten. Twee van de songs op het album, I’ll Be Creepin’ en Woman, werden later gecoverd door de Amerikaanse rockband Three Dog Night.

De mooie hoes (vooral op lp-formaat 30×30 cm.) is gemaakt door fotograaf Ron Rafaelli van The Visual Thing Inc. Je ziet een vrouwenfiguur die gemaakt lijkt te zijn van sterren door de lucht springen. Rafaelli maakte de hoesfoto door het model met stroboscooplampen tegen een donkere achtergrond als silhouet uit te lichten en deze later in een mooie lucht te monteren. De bandnaam annex albumtitel staat heel klein op de hoes afgedrukt; op de oorspronkelijke langspeelplaat is dat nog wel te lezen, maar op het kleine cd-formaat is dat gewoon onmogelijk.

In 2001 werd het album op cd uitgebracht met maar liefst tien bonustracks, bestaande uit andere versies zoals op de singles, alternatieve versies, vroege versies, b-kantjes en BBC-opnames. In 1970 werd opvolger Fire And Water uitgebracht, met daarop All Right Now en Mr. Big. Dit was de doorbraak van de band.