Het was 12 augustus 1968 toen de leden van The New Yardbirds samen de oefenruimte in gingen. Op dat moment bestond de band uit Robert Plant, Jimmy Page, John Paul Jones en John Bonham: het latere Led Zeppelin was geboren!

Op 7 juli 1968 had het ‘oude’ The Yardbirds zijn laatste concert gehad: oprichtende leden Keith Relf en Jim McCarty vertrokken om zich met andere projecten bezig te houden, waardoor alleen Jimmy Page en Chris Dreja nog overbleven. Zij vonden nieuwe bandleden in de vorm van Robert Plant en John Bonham. Nadat uiteindelijk ook Dreja besloot andere interesses na te streven voegde ook John Paul Jones zich bij de band.

Toen het viertal vandaag precies 45 jaar geleden voor het eerst samenspeelde in de oefenruimte, wist John Paul Jones meteen dat er iets speciaals broeide, zo verklaarde hij later: “Iedereen keek naar elkaar: wat zullen we spelen? En toen we uiteindelijk op stoom kwamen, was het alsof de hele ruimte explodeerde.” Het eerste nummer dat gespeeld werd was Train Kept A-Rollin’, een bluesklassieker die in de livesets van The Yardbirds een belangrijke plek innam.

Hoewel de bezetting inmiddels al die was van het latere Led Zeppelin, zou de band nog een aantal maanden optreden als The Yardbirds en later The New Yardbirds. Wat vervolgens de naamswijziging teweeg bracht is niet helemaal duidelijk, al lijkt het erop dat Chris Dreja niet wilde dat de band de naam gebruikte om een studiorelease uit te brengen. En dus werd uiteindelijk gekozen voor Led Zeppelin, waarvan korte tijd later het intussen opgenomen debuutalbum zou verschijnen.