We stonden er eerder dit jaar al even bij stil toen we de cruciale momenten uit de carrière van The Doors op een rij zetten: het beroemde optreden in Amsterdam. Vandaag is het precies 45 jaar geleden dat de band in het Concertgebouw stond… zonder zijn frontman Jim Morrison.

De show van The Doors in Amsterdam was de enige van de band in Nederland tijdens Morrisons leven en uitgerekend bij dat optreden was de rebelse frontman niet van de partij. Het concert maakte deel uit van een korte Europese tour en een dag eerder had het viertal Frankfurt aangedaan. Morrison zou op het vliegveld daar al voorzien zijn van de nodige drugs – gekregen van Bob ‘The Bear’ Hite van Canned Heat, de bluesband die ook in Frankfurt op het programma stond – en in het vliegtuig flink gedronken hebben.

Behalve The Doors trad ook Jefferson Airplane op 15 september op in het Concertgebouw. Leden van beide bands liepen voor aanvang door de stad, zo herinnert Grace Slick zich in een interview op de mooie dvd The Doors Live In Europe 1968, en kregen allerlei drugs toegestopt door passerende fans. Morrison nuttigde alle middelen die hij in handen kreeg.

Al tijdens de openingsset van Jefferson Airplane ging het mis. Terwijl die band Plastic Fantastic Lover speelde, kwam Morrison het podium op. Hij maakte een dansje en probeerde zelfs de microfoon van Slick uit handen te nemen. Vervolgens viel ‘The Lizard King’ neer, nog voordat hij de kleedkamers kon bereiken. Morrison werd afgevoerd naar het ziekenhuis, maar dat weerhield de overige leden van The Doors niet om alsnog op te treden.

Ray Manzarek nam de zang voor zijn rekening en deed dat met succes. Getuige het enthousiaste onthaal dat het drietal naar verluidt ontving, werd Morrison die avond niet echt gemist door de Nederlandse fans. Maar zij wisten dan ook niet dat hun enige kans om de iconische frontman hier live te zien zojuist verkeken was.