Als je The Silent Sun zonder voorkennis beluistert hoor je het er niet aan af, maar het nummer is toch echt de debuutsingle van Genesis. Vandaag is het precies 45 jaar geleden dat de track als single verscheen.

De destijds nog schoolgaande Peter Gabriel, Tony Banks, Mike Rutherford en Anthony Phillips hadden in 1967 een songschrijverscollectief opgericht, maar bij gebrek aan bands die hun tracks daadwerkelijk wilden spelen besloten ze het zelf maar als uitvoerenden te proberen. Producer Jonathan King kreeg een demo van het gezelschap te horen en besloot ze onder zijn hoede te nemen.

Samen met drummer Chris Stewart (eveneens een klasgenoot) had de band in één klap uitzicht op een platencontract en studioalbum. Maar King leek zijn interesse al snel weer te verliezen. Om die reden schreven Tony Banks en Peter Gabriel samen The Silent Sun: een nummer dat vrij nadrukkelijk een Bee Gees-pastiche was, zodat de interesse van Bee Gees-fan King opnieuw gewekt zou kunnen worden.

Het nummer verscheen uiteindelijk op 22 februari 1968 als single onder de bandnaam Genesis, die door King gekozen was omdat hij het een mooie symboliek vond hebben. Ruim een jaar later verscheen ook het debuutalbum From Genesis To Revelation, dat eveneens in niets lijkt op het latere progressieve werk. De band voelde zich bij King in zijn artistieke vrijheid beperkt en zocht zijn heil al snel elders. From Genesis To Revelation zat als enige Genesis-plaat niet bij de reïssue-rondes van 1994 en 2007, maar is door de jaren heen wel ontelbaar veel keren heruitgegeven door King, die de rechten op het album bezit.

Zeven jaar geleden verscheen nog The Silent Sun 2006, maar het verschil met de originele opname was vrij miniem.