Green River, de derde lp van Creedence Clearwater Revival, werd op 5 augustus 1969 uitgebracht op het Amerikaanse label Fantasy (bij ons op Liberty). Het was al de tweede CCR-langspeelplaat die dat jaar uitkwam, want in januari was Bayou Country al verschenen. 1969 was sowieso een geweldig jaar voor de fans (met een goed gevulde portemonnee), want drie maanden later werd opvolger Willy & The Poor Boys uitgebracht.

De opnames vonden plaats tussen maart en juni 1969 in de Wally Heider Studios in San Francisco, California, USA, uiteraard onder productionele leiding van leadzanger-gitarist John Fogerty. Zijn broer Tom (slaggitaar), bassist Stu Cook en drummer Doug Clifford zorgden samen met hem voor de typische Creedence-sound, die ook wel eens als swamprock omschreven wordt.

Acht van de negen songs werden door John Fogerty geschreven, de negende track (tevens afsluiter) The Night Time Is The Right Time, is geschreven door Napoleon ‘Nappy’ Brown, Ozzie Cadena en Lew Herman in 1957, al is hun versie van de song gebaseerd op de in 1937 uitgebrachte versie van bluespianist Roosevelt Sykes (ook bekend als ‘The Honey Dripper’). De Creedence-uitvoering kan beschouwd worden als een eerbetoon aan Ray Charles, die zijn versie in 1958 uitbracht.

De tekst van de song Green River was gebaseerd op een favoriete vakantieplek van John Fogerty. In een interview met Rolling Stone in 2012 zei hij daarover: “Ik maakte er iets van alsof het in de buurt van New Orleans was en dit zou naadloos kunnen passen in de bayou vibe, maar het gaat eigenlijk over Putah Creek in de buurt van Winters, California. In mijn achterhoofd noemde ik het steeds Green River. De titel zag ik op het label van een frisdrankflesje staat: mijn favoriete smaak was Green River.”

Vier van de songs werden als single uitgebracht: Green River, Commotion, Bad Moon Rising en Lodi. In ons land verschenen deze als dubbele-A-kanten op single en kwamen ook als zodanig in de top veertig terecht. Zoals gebruikelijk in de jaren zestig duurde het album niet zo lang. Alle Creedence studioplaten klokken rond de dertig minuten, wat overigens ook voor de meeste soloalbums van John Fogerty geldt. Green River duurt in de originele versie 28:47.

Wrote A Song For Everyone is een prachtige ballad van John Fogerty. Dat hij nog altijd achter de tekst staat, blijkt wel uit het feit dat hij de cd uit 2013 met door hemzelf en andere artiesten gezongen songs dezelfde titel gaf. Op de versie op dit album zingt countryzangeres Miranda Lambert en speelt Tom Morello gitaar.

In 2008 werden alle Creedence studio-albums opnieuw en geremasterd uitgebracht op cd als onderdeel van een boxset en als losstaande albums op het opnieuw actieve Fantasy Records (dat was overgenomen door Concord Music). Green River telt vijf bonustracks: twee tot dan toe onbekende instrumentale songs Broken Down Shuffle en Glory B, plus live-opnames van Bad Moon Rising, Green River/Suzie Q en Lodi, die allemaal zijn opgenomen tijdens de laatste CCR-tournee door Europa in 1971, toen Tom Fogerty de band al verlaten had en de band tot een trio was gereduceerd.