Op 7 december 1970 wordt Pendulum, het zesde studioalbum van Creedence Clearwater Revival, uitgebracht op het Fantasy-label in de Verenigde Staten en Liberty bij ons. Het was het laatste album waar slaggitarist Tom Fogerty aan meewerkte. Hij verliet de band in 1971 om solo verder te gaan. Pendulum was de opvolger van de in juli 1970 uitgebrachte lp Cosmo’s Factory, wat de succesvolste Creedence-langspeler is.

De opnames werden in de maand november 1970 gemaakt in de Wally Heider Studios in San Francisco. Zoals gebruikelijk was John Fogerty (zij het voor het laatst, achteraf bekeken) als producer verantwoordelijk voor de opnames. De opnametechniek en de mix werden verzorgd door Russ Gary. Voor Creedence-begrippen spendeerde de band veel tijd aan het opnemen van Pendulum, dit komt doordat de mannen niet, zoals tot dan toe gebruikelijk, volledig voorbereid de studio in gingen, maar diverse songs pas daar hun vorm kregen. In feite speelden de vier muzikanten tegelijkertijd op de eerste take van een song en daarna speelden ze afzonderlijk van elkaar overdubs in, zowel vocaal als instrumentaal. Zo speelden Doug Clifford en Stu Cook verschillende toetsenpartijen in en creëerde John Fogerty in zijn eentje een blazerssectie.

Ook bijzonder is het feit dat dit de enige Creedence-langspeelplaat is waarop géén covers staan. De tien songs zijn allemaal door John Fogerty geschreven en gearrangeerd. De tracklist bekijkend zou je denken dat er twee hitsingles op Pendulum staan, Have You Ever Seen The Rain en Hey Tonight. Maar niets is minder waar, want beide songs werden op één single uitgebracht, in januari 1971. De single was een flinke hit: in Canada werd nummer 1 bereikt en in Amerika op de Billboard Hot 100 nummer 8 en op de Cashbox-lijst zelfs nummer 3. Op de Billboard lijst kwam Hey Tonight tot nummer 36. In Nederland was nummer 6 de hoogste notering in de Veronica Top 40.

Have You Ever Seen The Rain was niet alleen een hit voor CCR, de song werd ook veelvuldig gecoverd door uiteenlopende artiesten en bands. Een kleine greep: Johnny Cash, Spin Doctors, Bonnie Tyler, Joan Jett, Boney M (!), Melanie, Paula en Willie Nelson, R.E.M., Belinda Carlisle en Rod Stewart. Tijdens de concerten van John Fogerty staat deze song ook steevast op de setlist. Hey Tonight speelt hij ook wel regelmatig. Beide songs worden gespeeld tijdens de concerten van Creedence Clearwater Revisited, de band van Clifford en Cook.

Twee andere songs van het album zijn erg populair bij (in elk geval) Nederlandse en Belgische Creedence-fans, zoals eerder dit jaar bleek op John Fogerty’s verjaardag. Het gaat om albumopener Pagan Baby, een song die velen graag eens live zouden willen horen, het is tevens de langste track op de plaat (6:25). De andere is de afsluiter van kant 1, de ballad (Wish I Could) Hideaway. Andere songs die geliefd zijn bij de fans zijn Sailor’s Lament, Chameleon, Born To Move, It’s Just A Thought en Molina. Afsluiter Rude Awakening #2 kent zowel voor- als tegenstanders. Op de 40th Anniversary Edition-cd staan drie bonustracks: 45 Revolutions Per Minute (Part 1), 45 Revolutions Per Minute (Part 2) en een live-versie van Hey Tonight (live in Hamburg 17 september 1971, tijdens de laatste CCR-tournee en zonder Tom Fogerty).

De hoesfoto werd gemaakt door Ed Caraeff, die ook het hoesontwerp maakte. De plaat werd uitgebracht met een klaphoes en als je deze opent, zie je een grote zwartwitfoto met John Fogerty van achteren gefotografeerd voor een volle concertzaal. Deze iconische foto werd gemaakt door Baron Wolman. Tijdens de Noord-Amerikaanse tour die John Fogerty in 2014 en 2015 maakte, werd deze foto ook gebruikt op de posters.

Pendulum bereikte de vijfde plaats in de Billboard-albumlijst en zelfs nummer 40 in de jaarlijst van 1970 terwijl het album aan het eind van het jaar hooguit vier weken verkrijgbaar was. Nummer 1 werd bereikt in Australië en nummer 2 in Canada. Nummer vijf was de hoogste positie in de Britse albumlijst. In Scandinavië was de band zó populair dat het album zeven weken lang op nummer 1 in Noorwegen stond en in Finland zelfs vijftien maanden! In Nederland was nummer 3 de hoogste notering in de albumlijst.