Op 27 maart 1970 werd de eerste sololangspeelplaat van voormalig Beatles-drummer Ringo Starr uitgebracht op het Apple-label in het Verenigd Koninkrijk en op 24 april op het Capitol label in de VS. Het album verscheen nog voor de release van de laatste Beatles-lp Let It Be, die op 8 mei uitkwam en ook nog voor Paul McCartney’s eerste soloalbum dat op 23 mei werd uitgebracht. Zowel George Harrison als John Lennon hadden al tijdens hun Beatlestijd soloplaten gemaakt.

Voor de opnames van Sentimental Journey werd gebruikgemaakt van drie studio’s: Abbey Road, Wessex en Trident, allemaal in Londen, tussen 27 oktober en 26 december 1969 en tussen 14 januari en 6 maart 1970, met George Martin in de producersstoel.

Het idee voor een soloalbum kwam van de andere drie Beatles, die vonden dat hij een soloplaat moest gaan maken, ondanks zijn minimale songwritingvaardigheden en ervaring. Later zeiden ook zijn moeder Elsie Starkey en stiefvader Harry hetzelfde, toen ze samen in hun huis in Liverpool waren. Volgens zijn moeder had Ringo een goede zangstem. Het plan was om een album te maken met vooral swingstandards, wat de favoriete songs van zijn moeder waren. Hij vroeg beide ouders en andere familieleden om met op te nemen songs te komen. Ringo wist Beatles-producer George Martin te overtuigen om zijn solodebuut te produceren, kort nadat Abbey Road (1969) was verschenen. Ringo zelf hierover: “Ik vroeg me af wat ik met de rest van mijn leven zou moeten doen, nu mijn leven [na het uiteenvallen van The Beatles, red.] voorbij is? Ik ben opgegroeid met al die liedjes, heel mijn familie zong deze songs, mijn moeder en mijn vader, mijn tantes en ooms. Het waren mijn eerste muzikale invloeden. Dus zei ik tegen George Martin: ‘Laten we een album met klassiekers maken, en om het interessant te maken, kunnen we dan alle arrangementen door verschillende mensen laten doen’.”

De muziek op het album heeft, zoals je uit het bovenstaande zult begrijpen, weinig tot niets met het repertoire van The Beatles te maken. Enkele van de twaalf klassieke songs zijn Sentimental Journey, Night And Day, Bye Bye Blackbird, You Always Hurt The One You Love, Have I Told You Lately That I Love You? en Stardust. Alle instrumenten werden bespeeld door het George Martin Orchestra. De twaalf arrangeurs zijn: Richard Perry, Chico O’Farrill (hoewel Count Basie het arrangement voor de song Night And Day heeft gemaakt, staat O’Farrill genoemd), Ron Goodwin, Maurice Gibb, Klaus Voormann, Paul McCartney, Oliver Nelson, Quincy Jones, George Martin, John Dankworth, Elmer Bernstein en Les Reed. Paul McCartney arrangeerde de song Stardust, wat in eerste instantie ook de titelsong zou worden, maar later werd besloten om het album de titel Sentimental Journey te geven.

De recensies in de muziekbladen waren over het algemeen redelijk te noemen, hoewel veel critici van mening waren dat het een beetje vreemd was dat Ringo Starr een album met klassiekers had gemaakt, gezien zijn muzikale achtergrond. Maar als lid van The Beatles was het natuurlijk toch een welhaast verplichte aankoop door de fanatieke Beatlesfans. Hoewel er geen single van het album werd uitgebracht werd toch nummer 7 in het VK bereikt en nummer 22 in de VS. Daar werden binnen twee weken al een half miljoen exemplaren van de langspeelplaat verkocht.

George Harrison zei in een interview met de BBC over Sentimental Journey dat hij het een geweldig album vond. John Lennon zei in Rolling Stone dat hij verbaasd en verward was na het beluisteren van het debuut van Ringo. Deze zei later dat hij het vooral fijn vond dat het album zijn solocarrière in gang had gezet, ook al ging dat langzaam maar zeker.

Op de voorkant van de hoes is een foto afgebeeld, gemaakt door Richard Polak, waarop de pub The Empress, aan het eind van de straat Admiral Grove in de wijk Dingle in Liverpool te zien is; deze pub staat dichtbij Ringo’s geboortehuis. Als je ooit een van de vele Beatles-tours door Liverpool gaat volgen, dan wordt er ongetwijfeld gestopt om er een foto van te kunnen maken. De mensen die je in de ramen boven de pub ziet (in uitvergrote foto’s) zijn familieleden van Ringo. Om het album te promoten werd een videoclip gemaakt, geregisseerd door Neil Aspinall (de roadmanager van The Beatles), van de titelsong, voor de tv-show Talk of the Town, die korte tijd later te zien was in de talkshow van David Frost.