Op 15 september 2008 verscheen een nieuw album van Queen, met als leadzanger Paul Rodgers (ex-Free en Bad Company). The Cosmos Rocks is het eerste en vooralsnog enige post-Mercury-album zonder de vocale erfenis van de legendarische zanger.

Toen Freddie Mercury in 1991 overleed aan aids, lag op de plank van Queen nog opnames van de zanger. Die opnames vormden de basis voor het album Made In Heaven, dat in 1995 verscheen. Twee jaar later kwam de single No-One But You (Only The Good Die Young), de eerste singel waarop Mercury niet te horen is.

Bassist John Deacon verliet na No-One But You de band. Hij vond dat Mercury onvervangbaar was, en dat Queen zodoende geen bestaansrecht meer had. Drummer Roger Taylor en gitarist Brian May hielden zo hun eigen gedachten erop na.

Na wat incidentele optredens, zoals in Amsterdam op Koninginnedag 2002, besloot de band tot een wereldtournee in 2005, de eerste in bijna twintig jaar. Als nieuwe frontman werd Paul Rodgers gevraagd.

Aansluitend op deze tournee, waarin de mannen nummers vertolkten van Queen en Rodgers’ vroege bands, doken de mannen de studio in. The Cosmos Rocks was het resultaat. Een album waarvoor de royalty’s over de drie leden werden verdeeld, net als de latere Queen-albums tijdens de jaren negentig.

The Cosmos Rocks betekende een wereldwijde succesplaat. Dit album grijpt qua toonzetting terug op de beginalbums van Queen, maar lijkt qua stem een voortzetting te zijn van Free en Bad Company. Vooral het nummer Say It’s Not True springt eruit: Taylor, May en Rodgers delen de zang in dit lied, geschreven voor Nelson Mandela.

Een strak album, The Cosmos Rocks, maar Deacon heeft gelijk: het is niet hetzelfde zonder Freddie Mercury.