In 1965 verscheen het debuutalbum van The Byrds, Mr. Tambourine Man. De titel van het album is van het gelijknamige lied, geschreven door Bob Dylan. Dit album zette de band gelijk goed op de kaart, maar het betekende ook de opkomst van een nieuwe muziekrichting: de folkrock. In meerdere opzichten is The Byrds daarmee schatplichtig aan de tekstschrijver Dylan.

Begin jaren zestig richtten David Crosby, Gene Clark en -toen nog- Jim McGuinn de groep The Byrds op. Zij wilden een Amerikaanse tegenhanger vormen voor de zogenaamde Britse Invasie van bands als The Beatles en The Rolling Stones. De teksten die Bob Dylan in die periode schreef, werden door zijn manager Albert Grossman verkocht aan andere artiesten – zodoende kregen de mannen van The Byrds een aantal Dylan-teksten onder hun neus.

Eén van die teksten is dus Mr. Tambourine Man, dat The Byrds opnam voor het debuutalbum. Overigens werd alleen het eerste couplet door de band opgenomen, en niet de hele tekst. Mr. Tambourine Man zou te veel gaan over drugsgebruik, of in ieder geval de suggestie wekken dat het lied over drugs gaat (“Let me forget about today until tomorrow” en “Then take me disappearin’ through the smoke rings of my mind”, bijvoorbeeld).

Maar behalve de titelsong leverde Dylan ook Spanish Harlem Incident, All I Really Want To Do en Chimes Of Freedom aan, nummers die hij zelf al eerder op band had gezet (in tegenstelling tot de genoemde titelsong). Ook speelden de mannen het nummer The Bells Of Rhymney van Pete Seeger. Toch is het debuutalbum van The Byrds geen coveralbum. Met name Gene Clark leverde ook eigen songs aan, zoals I Knew I’d Want You en I’ll Feel A Whole Better.

Met Mr. Tambourine Man leverde The Byrds een uitstekend eerste album af. In de jaren die volgden, wisselde de band regelmatig van formatie. Dat kwam het succes van de band niet altijd ten goede. Desondanks: gedane zaken nemen geen keer en Mr. Tambourine Man staat.