Een halve eeuw geleden, op 16 juli 1970, wordt Cosmo’s Factory, het vijfde album van Creedence Clearwater Revival, in de Verenigde Staten uitgebracht op het Fantasy-label. Op 25 juli werd de plaat in Europa uitgebracht op het Liberty-label (in Duitsland op Bellaphon). De single Lookin’ Out My Back Door/Long As I Can See The Light werd op 25 juli uitgebracht.

Kort na het uitbrengen van het vierde studioalbum Willy And The Poor Boys in november 1969 begonnen de bandleden van CCR met de opnames voor de opvolger. In januari 1970 bereikte de single met dubbele A-kant Travelin’ Band/Who’ll Stop The Rain de tweede plaats van de Billboard Hot 100. In april bracht de band zijn volgende dubbele single uit, Run Through The Jungle/Up Around The Bend, die respectievelijk de vierde en tweede plaats van de Billboard Hot 100 bereikte.

De band begon toen aan zijn eerste Europese tournee, waaronder een al 50 jaar legendarisch genoemd concert in de Londense Royal Albert Hall, dat werd gefilmd en dat volgens diverse berichten later dit jaar op dvd en blu-ray zal worden uitgebracht. Ondergetekende heeft dit concert op bootleg-dvd (van een alleen in Italië uitgebrachte vhs-band) in huis en ondanks de wat matige kwaliteit is het een geweldig optreden, de verwachting is dat de opnames mooi gerestaureerd zullen zijn.

De single Lookin’ Out My Back Door met B-kant Long As I Can See The Light bereikte de tweede plaats van de Hot 100. De opnames vonden plaats tussen eind 1969 en juni 1970 in de Wally Heider Studios in San Francisco, California, USA. Uiteraard zat John Fogerty weer in de producersstoel. De opnametechniek werd opnieuw gedaan door Russ Gary.

Zoals gebruikelijk bij CCR-albums is de totale speelduur rond de veertig minuten, 42:28 in dit geval. Kant 1 begint met het lekker stevige Ramble Tamble, gevolgd door een mooie cover van Before You Accuse Me (Elias McDaniel oftewel Bo Diddley), Travelin’ Band, de Roy Orbison-cover Ooby Dooby (Wade Moore, Dick Penner), Lookin’ Out My Back Door en Run Through The Jungle. Kant 2 opent met Up Around The Bend, het van Elvis bekende My Baby Left Me (Arthur ‘Big Boy’ Crudup), Who’ll Stop The Rain, de Marvin Gaye-cover I Heard It Through The Grapevine (Norman Whitfield, Barrett Strong) en afsluiter Long As I Can See The Light.

Alle songs zonder vermelde componist zijn geschreven door John Cameron Fogerty, die naast de productie, de leadzang, de arrangementen en de leadgitaar ook nog piano, saxofoon en mondharmonica speelde. De rest van de bandleden bespeelde hun vaste instrumenten: Tom Fogerty de slaggitaar, Stu Cook de basgitaar en Doug ’Cosmo’ Clifford de drums. Deze drie leverden ook belangrijke bijdragen, maar die werden nooit genoemd.

De titel Cosmo’s Factory komt van het gebouw in Berkeley, California, waar de band vrijwel dagelijks repeteerde. Doug Clifford noemde het ‘the factory’ omdat John Fogerty de bandleden altijd heel hard liet werken in de vrij bedompte ruimte, als was het in een voormalige fabriek. De (vele) hoesfoto’s zijn gemaakt door manager en broer Bob Fogerty, in dit gebouw. De coverfoto laat de hele band zien in de repetitieruimte en op de achterkant van de hoes staan tientallen foto’s van de bandleden. De originele release was met een klaphoes, later werd het helaas een enkele hoes.

Cosmo’s Factory werd voor het eerst op cd uitgebracht op Fantasy in de VS en Mikulski in Duitsland. In 2005 werd de 40th Anniversary Edition uitgebracht op Fantasy, met drie bonustracks: Travelin’ Band (Remake Take), Up Around The Bend (Live in Amsterdam, 10 september 1971, met de driemansbezetting) en Born On The Bayou (met Booker T. & The MGs in 1970 in de Fantasy Studios opgenomen).

Het album werd met goud bekroond (500.000 verkochte exemplaren) door de Recording Industry Association of America (RIAA) op 16 december 1970. Bijna twintig jaar later, op 13 december 1990 kreeg het een onderscheiding vanwege viermaal platina met meer dan vier miljoen verkochte exemplaren. Cosmo’s Factory is onder de fans heel populair en ook voor de niet-diehard liefhebbers is het een favoriet album, vooral ook door de vele hits op het album. Pas na het uiteenvallen van de band werd I Heard It Through The Grapevine op single uitgebracht (in tweeën geknipt) en dat werd vooral in ons land een grote (top 10) hit!

Omdat John Fogerty door de coronacrisis (evenals de rest van de mondiale muziekwereld) niet kan toeren (hij zou in juni in Grolloo spelen) was hij de afgelopen weken regelmatig via internet te zien, begeleid door zijn jongste zonen Shane en Tyler en dochter Kelsy (allemaal uit zijn tweede huwelijk, met echtgenote Julie), in een vrijwel identiek nagebouwde ruimte zoals te zien op de hoesfoto van Cosmo’s Factory, alleen staat op het bordje nu Fogerty’s Factory. Verschillende songs zijn inmiddels door het viertal gespeeld, zowel uit de CCR-periode als uit zijn solocarrière. Deze kun je op YouTube vinden.

Binnenkort verschijnt er ook een EP onder de titel Fogerty’s Factory, met daarop een aantal van de songs die hij met zijn familie op zijn site en YouTube heeft gezet.